Șeful PSD Bihor a anunțat că niciun consilier județean al partidului nu va vota exproprierile pentru centura metropolitană Oradea în varianta propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, deoarece „social-democrații respectă proprietatea privată”, iar dacă vreunul ar fi făcut-o risca pierderea mandatului.

Ioan Mang a afirmat, totodată, că administrația județeană nu pierde finanțarea pentru proiect, așa cum susține Bolojan, deoarece este disponibilă doi ani, iar traseul poate fi modificat într-o lună așa cum cer reprezentanții PSD și cum vor 23 de proprietari de terenuri din Cheriu.

„Și minciuna-i vorbă”

„M-am gândit că acesta ar fi cel mai bun titlu – „Și minciuna-i vorbă” – după ce PNL s-a plâns că PSD blochează proiectele județului Bihor și atragerea de fonduri”, a declarat președintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferință de presă susținută joi, în care l-a contrazis pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, privind riscul de pierdere a fondurilor de 201 milioane lei alocate din Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Inelul Metropolitan Oradea după ce, atât în 8 iulie, cât și în 28 iulie, exproprierile pentru proiect au fost „trântite” prin voturile de abținere ale consilierilor județeni PSD și UDMR.

Mang a reiterat că ideea unei centuri metropolitane i-a aparținut lui încă din 2019, cum a mai susținut, precizând că voia o „centură adevărată”, cu patru benzi și mai lungă, dar recunoscând totuși că sub conducerea sa CJ Bihor n-a făcut nimic pentru proiect. Cert e că în aceste condiții, în care „paternitatea proiectului” i-ar fi aparținut, PSD nu avea niciun motiv să se opună, a subliniat Mang, precizând că singurul vinovat pentru faptul că proiectul este poticnit în prezent este Bolojan, care nu vrea să modifice traseul centurii.

„Împotriva oamenilor”

Mang a spus că, la fel ca omologii lor de la UDMR, cei șase consilieri județeni ai PSD s-au opus traseului viitorului Inel Rutier după ce în luna iunie consilierul Florian Oros și alți reprezentanți ai PSD au sprijinit protestul desfășurat de 9 proprietari din Cheriu, nemulțumiți că șoseaua le va tăia grădinile. „Ar fi fost trist să mergem să discutăm cu cetățenii și apoi în Consiliul Județean să fim de acord cu traseul, ar fi fost chiar de râs”, a spus șeful PSD Bihor.

Mang a afirmat că președintele CJ Bihor „s-a încăpățânat să meargă pe varianta mai scurtă”, deși PSD a propus una cu 700 metri mai lungă, astfel încât traseul să nu afecteze terenurile intravilane, dar Bolojan nici măcar nu a mers în Cheriu să vorbească cu sătenii. „O administrație ar trebui să se facă pentru oameni, nu pentru ideea cuiva de a crea ceva care este împotriva oamenilor”, a spus Mang.

Banii nu se pierd

Politicianul a mai precizat că nu el le-a trasat consilierilor județeni PSD sarcina să se opună proiectului, ci aceștia au luat decizia, iar dacă vreunul ar fi încălcat-o, ar fi fost exclus din partid și și-ar fi pierdut și mandatul din „parlamentul” județean: „Nu președintele PSD Bihor spune consilierilor județeni PSD cum să voteze în Consiliul Județean. (...) Dacă cei mai mulți consilieri județeni au o părere, părerea majorității trebuie să fie respectată de toți. Colegii știau că dacă altcineva vota altfel decât decizia majorității, ar fi fost dat afară, dar n-a fost cazul”.

De asemenea, Mang a spus că finanțarea de 201 milioane alocată din Programul „Anghel Saligny” proiectului Inelului Rutier Metropolitan nu va fi pierdută, pentru că „cei doi parteneri, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, au la dispoziție doi ani” pentru implementarea proiectului, iar „într-o lună se poate remodela proiectul”. „Când va fi refăcut și nu va mai trece prin proprietatea nimănui, noi putem vota, dar nu putem vota cât timp cetățenii sunt nemulțumiți”, a punctat șeful PSD Bihor.

„Sabotori” sunt PNL-iștii

Apropo de acuzațiile că reprezentanții PSD ar fi blocat proiectul centurii metropolitane, Mang a trecut în revistă câteva proiecte la care consilierii județeni ai PNL s-au opus în legislatura 2016-2020, când el conducea Bihorul alături de UDMR-istul Pasztor Sandor.

„Patru ani de zile PNL a blocat în Consiliul Județean o serie de investiții. Până în iunie 2020 consilierii PNL nu au fost de acord cu demararea modernizării drumului județean Salonta – Tinca, deși acolo nu expropriam pe nimeni. Trei luni le-au trebuit, pentru că consilierii din zona Beiuș erau deja opriți pe stradă de oameni și înjurați, să voteze Drumul Apusenilor. Nu au votat nici măcar inventarul județului. Și astăzi, când se întâmplă nedreptăți cu cetățenii, ei ar dori să trecem peste tot și să votăm ce vor ei”, a spus Ioan Mang.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!