În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...

De curând, Poliția a depistat niște specialiști în graffiti pe care-i chinuie talentul mai ales prin depouri și gări. Pagubele produse garniturilor de tren se ridică la exorbitanta sumă de 250.000 de lei. Probabil că, la cât de pârliți sunt acești zugravi cu ifose, nici dacă le vinzi rinichii nu mai poți recupera paguba.

Pe de altă parte, e și asta o formă de artă, iar dacă mâzgălitorii chiar sunt talentați ar trebui să primească o șansă de la societate. Sunt destule exemple fericite de artă stradală făcută în mod civilizat. Artista plastică Roxana Stan a înnobilat o clădire jalnică din Parcul Petőfi, după care a făcut și o pictură de mari dimensiuni pe un trotuar din Piața Libertății.

(credit foto: Ovi D. Pop)

Avem o grămadă de calcane de case lăsate în paragină. N-am înțeles niciodată de ce, chiar și atunci când s-au renovat minunatele clădiri din centru, nefericitele calcane nu au avut parte măcar de o tencuială, dacă nu de o vopsea în ton cu casa.

Cei prinși cu spray-ul în sac ar trebui stimulați să lucreze, pe banii și manopera lor, pentru înfrumusețarea calcanelor din oraș. În Lyon am văzut adevărate opere de artă pe clădiri. Mai urmează ca fircălitorii de vagoane să și fie în stare de un asemenea act artistic nobil. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!