Polițiștii clujeni au descins luni în percheziții inclusiv în Oradea, la mai multe persoane bănuite de distrugere, prin aplicarea de desene stil graffiti, pe vagoane de tren.

Anunțul a fost făcut de biroul de presă al Poliției Cluj, conform căruia descinderile au fost organizate de polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și Huedin.

Aceștia „au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Cluj-Napoca și municipiul Oradea, la persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de distrugere, fapte săvârșite prin aplicare de desene stil graffiti, pe vagoanele unor operatori feroviari, atât de călători, cât și de marfă”.

„Din investigații a rezultat că în perioada mai 2021-februarie 2023, mai multe persoane cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani ar fi cauzat un prejudiciu total estimat la peste 250.000 de lei, în urma aplicării unor desene stil graffiti, pe vagoanele unor operatori feroviari, aflate în circulație, atât de călători, cât și de marfă”, arată comunicatul.

Informarea mai arată că garniturile respective au trebuit să fie retrase din circulație.

„Pentru îndepărtarea desenelor și rescrierea datelor necesare în scopul utilizării vagoanelor, în conformitate cu legislația în vigoare, a fost necesară retragerea din circulație a garniturilor”, a mai precizat Poliția.

Imaginile transmise presei arată că anchetatorii au confiscat și mai multe spray-uri cu ajutorul cărora „artiștii” au pictat pe garniturile de tren.


(foto: IPJ Cluj)

Așa cum BIHOREANUL a mai scris în repetate rânduri, vandalizarea cu graffiti inclusiv a clădiririlor publice din Oradea s-a acutizat în ultimii ani.

Exasperată de numărul mare al distrugerilor, Primăria a îndemnat de mai multe ori orădenii să anunţe Poliţia Locală, la numărul de telefon 0259/969, atunci când surprind persoane care mâzgălesc cu vopsea faţade sau echipamente de joacă ori distrug mobilierul urban şi facilităţile de agrement.

Potrivit unui comunicat transmis în vara anului trecut de reprezentanții municipalităţii, vandalizările afectează imaginea oraşului, reduc siguranţa echipamentelor de joacă folosite de copii şi diminuează durata de exploatare a mobilierului urban.

"Observaţi un comportament antisocial prin care o persoană desenează cu vopsea sau face inscripţii (graffiti) pe clădiri, echipamente de joacă, stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi sau distrug mobilier urban şi facilităţi de agrement şi sport etc.? Vă rugăm să apelaţi Serviciul de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969", a transmis Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!