Un bărbat în vârstă de 39 ani din Oradea va sta în următorii 3 ani în închisoare, după ce a fost prins în flagrant în timpul unei tranzacţii cu droguri de risc. Bărbatul, Florin Simuţ, a fost prins cu ajutorul lui Burghezu', nume de cod dat unui colaborator sub acoperire al poliţiştilor şi procurorilor Antidrog.

5.500 de euro, două kilograme 

Ancheta a început pe 25 februarie 2019, se arată în decizia de condamnare pronunţată în caz, luni, de Curtea de Apel Oradea. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea primiseră un denunţ, conform căruia orădeanul vindea angro haşiş, la preţul de 3.500 euro/kilogram, precum şi că ar deţine droguri în vederea consumului propriu.

Denunţătorii au predat şi o mostră, "materie vegetală solidificată de culoare maronie cu miros înţepător pe care au primit-o cu titlu gratuit de la inculpat", se spune în hotărâre. Substanţa a şi fost trimisă, în aceeaşi zi, la analize, iar ulterior s-a dovedit rezină de cannabis (haşiş).

Poliţiştii au bănuit de la început cu ce au de-a face, motiv pentru care, în aceeaşi zi de 25 februarie 2019, au cerut şi primit autorizaţie de la procurorii DIICOT Oradea ca să folosească investigatori şi colaboratorul sub acoperire, pentru "a procura o cantitate mai mare de droguri de risc, de la membrii reţelei de traficanţi, din care făcea parte şi inculpatul", se spune în documentul instanței. 

Autorizaţia a fost emisă pentru o perioadă de 60 zile, dar n-a fost nevoie de un interval atât de mare. În aceeaşi zi în care poliţiştii au înregistrat denunţul, investigatorii şi colaboratorii sub acoperire au şi reuşit să stabilească o întâlnire cu Florin Simuţ, care le oferea 2 kilograme de haşiş la preţul de 5.500 euro. Rămânea doar să-l prindă.

Flagrant cu Burghezu'

Tranzacţia urma s-o încheie Burghezu', unul dintre colaboratorii sub acoperire infiltraţi de anchetatori. Acesta s-a întâlnit cu Simuţ pe 25 februarie 2019, în Velenţa, stabilind să se revadă a doua zi, în jurul orei 12, într-un loc public.

Pe 26 februarie 2019, în jurul orelor 11.30, Burghezu' a fost chemat la sediul BCCO Oradea, unde anchetatorii i-au predat suma de 5.500 euro. Bărbatul a plecat la întâlnire, urmărit în permanenţă de un investigator sub acoperire.

Simuţ s-a dovedit precaut. Întâi l-a chemat la cafeneaua unui centru comercial, unde a rămas cu el circa 40 minute, iar de acolo cei doi s-au urcat în maşina traficantului şi au plecat spre cartierul Nufărul. Aici cei doi s-au oprit într-o parcare. Simuţ a coborât, s-a dus la o maşină, la volanul căruia se afla un alt bărbat, a luat de pe bancheta din spate o pungă de culoare galbenă şi s-a întors la propria maşină, unde îl aştepta Burghezu'. În pungă erau 20 de pachete de haşiş. În momentul în care colaboratorul poliţiştilor Antidrog i-a plătit lui Simuţ cei 5.500 euro, maşina a fost înconjurată de poliţişti. În pungă erau 1,9 kilograme de haşiş (foto)

După gratii

Simuţ a ajuns în Arestul Poliţiei Bihor. A fost reţinut pentru 24 ore, iar ulterior Tribunalul Bihor a emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pentru 30 zile. Măsura a rămas în vigoare doar până pe 4 martie 2019, când a fost schimbat cu arestul la domiciliu, care a expirat pe 2 aprilie 2019 şi nu a mai fost reînnoit.

Pe de altă parte, însă, cel de la care a preluat drogurile, Adrian Matiuţă, un bărbat din Budureasa, a fost plasat de procurori sub control judiciar, însă nu a fost trimis în judecată nici până azi. 

Florin Simuţ a fost trimis în judecată în 2021, pentru trafic de droguri de risc. Procesul a fost dezbătut întâi la Tribunalul Bihor, iar apoi la Curtea de Apel Oradea, care a dat verdictul definitiv luni.

Deşi a recunoscut acuzaţia adusă, ba chiar a adus dovada că imediat ce a fost lăsat liber s-a angajat, intenţionând să se îndrepte, judecătorii au decis să-l trimită după gratii pentru o perioadă de 3 ani.

„Nu poate fi scăpată din vedere frecvența crescută a acestui gen de infracțiuni", se arată în hotărâre, precizându-se, însă, că la stabilirea pedepsei a prevalat "analiza elementelor concrete ale dosarului", şi anume că Simuţ a deţinut şi traficat o cantitate mare de droguri şi nu e la prima încălcare a legii, având condamnări penale pentru infracţiuni rutiere, atât în România, cât şi în Spania.

Verdictul fiind definitiv, luni după-amiaza, Florin Simuţ a fost ridicat de poliţiştii Compartimentului Urmăriri şi depus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!