În prima lor întrunire de după alegerile din 9 iunie, aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate rezilierea unui parteneriat încheiat în urmă cu nici doi ani de Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și Parchetul Curții de Apel Oradea pentru construirea unui nou sediu al unităților de Parchet din Oradea, pe strada Vlădeasa, în locul celui ocupat în prezent în centrul orașului, pe strada Aurel Lazăr. O decizie similară au luat și aleșii orădenilor.

Cu bani din PNRR

Consilierii județeni, reuniți joi în ședință ordinară, prima după scrutinul din 9 iunie - în baza căruia unii dintre ei nu au mai fost realeși pentru următorul mandat, care va începe în luna octombrie - au aprobat în unanimitate o propunere a conducerii administrației județene pentru „revocarea Hotărârii CJ Bihor nr. 368/16.12.2022 privind încheierea unui acord de parteneriat între Județul Bihor, Municipiul Oradea și Parchetul Curții de Apel Oradea”.

În conformitate cu respectiva Hotărâre, adoptată în urmă cu numai un an și jumătate, CJ Bihor, Primăria Oradea și Parchetul Curții de Apel Oradea au convenit să colaboreze pentru „edificarea unui nou sediu” al acestei din urmă instituții, pe motiv că nu mai poate adapta nevoilor actuale clădirea pe care o ocupă în strada Aurel Lazăr din Oradea.

Conform protocolului, CJ Bihor urma să pună la dispoziție un teren de 5.000 metri pătrați în strada Vlădeasa pentru construirea unui nou sediu al Parchetului, cu fonduri europene prin PNRR, iar Primăria Oradea ar fi suportat cheltuielile pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

Noul sediu urma să aibă inclusiv camere pentru audierea minorilor separate de cele pentru audierea adulților, spații suficient de mari pentru arhivele care „dau pe dinafară”, precum și pentru alte nevoi specifice.

La acea vreme, în decembrie 2022, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, arăta că dacă investiția pentru un nou sediu al Parchetului Curții de Apel va fi realizată și acesta se va muta, va fi făcut un prim pas și pentru mutarea Penitenciarului Oradea, aflat și el pe aceeași stradă, în zona 0 a urbei. De altfel, pentru mutarea acestuia CJ Bihor a încheiat un alt parteneriat, cu Ministerul Justiției, fără însă ca înțelegerea să prevadă un termen exact.

Stop parteneriat!

În referatul ce a însoțit proiectul Hotărârii CJ Bihor pentru ruperea parteneriatului cu Parchetul Curții de Apel este invocată, ca motiv, o adresă a acestei instituții, prin care administrația județeană era înștiințată, pe 17 iunie a.c., că „unele structuri de parchet nu consideră necesară, posibilă și oportună relocarea activității într-un alt sediu comun”.

O hotărâre identică, privind denunțarea parteneriatului cu Consiliul Județean Bihor și Parchetul Curții de Apel, a fost adoptată joi, din aceleași motive, și de Consiliul Local Oradea. Hotărârea a fost luată la propunerea primarului Florin Birta, în baza aceleiași solicitări a Parchetului, fără a se dezbate motivul care a stat la baza acestei „răzgândeli”.

„Nu mai doresc”, dar stau în chirii

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Curții de Apel Oradea, procuroarea Claudia Morar Herlea, a afirmat că instituția pe care o reprezintă a ajuns la această concluzie - după decizia contrară din 2022 - deoarece procurorii DNA Oradea, DIICOT Oradea și cei ai structurii locale a Parchetului Militar „nu mai doresc un sediu comun și consideră că au în prezent propriile lor sedii corespunzătoare”.

Totuși, reprezentanta Parchetului Curții nu a explicat de ce acest lucru împiedică mutarea într-un sediu nou, pe strada Vlădeasa, a procurorilor din parchetele de pe lângă Judecătoria Oradea, de pe lângă Tribunalul Bihor și de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care în prezent activează în clădirea din strada Aurel Lazăr. Asta mai ales că spaţiul actual este insuficient pentru personalul celor trei parchete, care stau ca "sardelele", în birouri amenajate până şi în fostul pod al clădirii, transformat în mansardă. 

De notat că DNA Oradea și-a renovat recent un spațiu într-un palat din strada Republicii, DIICOT Oradea funcționează într-un spațiu închiriat de la ADP Oradea în clădirea unde se află și parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiție, iar structura locală a Parchetului Militar în clădirea Cercului Militar din strada Mihai Eminescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!