Proiectul care prevede lărgirea la patru benzi a mai multor străzi din zona Universităţii a provocat dispute, joi, în ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea. 

O investiţie disputată

Consilierii locali ai PSD, susţinuţi tacit de colegii din UDMR, s-au opus extinderii la câte două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor.

„În 2018, când am votat Hotărârea de Consiliu Local 605, unde împreună cu Universitatea am realizat un masterplan, se prevederea o cu totul altă configuraţie decât cea propusă prin această lucrare”, a protestat consilierul local PSD, Liviu Sabău Popa.

Pesedistul a spus că lărgirea străzii ar "rupe" în două campusul universitar orădean. „Cele două părţi ale campusului, din stânga şi dreapta (n.r. străzii Universităţii) ar trebui să fie cât mai unite, să crească suprafaţa campusului cu peste 30%”, a argumentat Sabău Popa.

Social-democratul a şi propus ca variantă alternativă la lărgirea străzilor amenajarea a două benzi de circulaţie, imediat după podul peste Peţa, pe strada Făgăraşului, prin spatele cartierului Ceyrat, cu ieşire la străzile Ronald Reagan, Thurzó Sándor şi Atelierelor.

Sabău Popa a susținut că lărgirea la patru benzi a străzii Universităţii nu se justifică, întrucât drumul către cimitirul municipal ar fi aglomerat doar de câteva ori pe an și, oricum, "90% din trafic este generat de dezvoltările imobiliare din zona Ceyrat".

„Să păstrăm Oradea cum era”

Consilierii opoziţiei sunt de părere că proiectul ar uşura accesul cu autoturismele în centrul oraşului, în loc să îl descurajeze. „Nicăieri în lumea aceasta nu există preocupare să aduci cetăţeanul pe patru benzi în zona centrală a oraşului", a spus, la rândul său, consilierul local Adrian Madar.

Pesedistul a dat ca exemplu lărgirea de la două la patru benzi a străzii Meşteşugarilor. „Să ne gândim la disconfortul şi deranjul pe care îl provoacă traficul auto acolo", a protestat Madar.

Social-democratul a promovat, la rândul său, propunerea colegului său de partid. „Dacă (n.r. în loc să fie lărgită strada Universităţii) intrăm cu traficul pe strada Făgăraşului, este o idee foarte bună să introducem sensuri de deplasare diferite (n.r. - fără a explica exact străzile și direcțiile la care se referă) şi să păstrăm Oradea cum este", a declarat consilierul local.

„Nu vreau să ne certăm”

Poziţia social-democraţilor i-a displăcut primarului Florin Birta. „Nu vreau să ne certăm, că e ultima şedinţă a Consiliului Local (n.r. din actualul mandat) şi nu are rost", a spus liberalul.

Totuși, Birta a insistat cu privire la necesitatea lărgirii la patru benzi a străzilor de pe direcţia Armatei Române – Universității - Atelierelor. „Dacă nu vrem să avem un oraş în care se stă o oră, două, trei, în trafic, va trebui să facem această lucrare", a spus primarul.

Birta a recunoscut că până şi rectorul Universităţii orădene, Constantin Bungău, s-a pronunţat împotriva lărgirii străzii la două benzi pe sens, dar a promis că va căuta soluţii la obiecțiile acestuia. „Vom studia posibilitatea ca cele două zone de campus să fie legate printr-o trecere de pietoni, cum este legătura dintre strada Vasile Alecsandri cu Parcul 1 Decembrie, astfel încât accesul studenţilor dintr-o parte în alta să se desfăşoare în siguranţă", a declarat primarul.

Parcare pentru Universitatea Oradea

Florin Birta a pus opoziţia universitarilor la adresa proiectului pe seama desfiinţării locurilor de parcare de pe strada Universităţii. „Vor dispărea o mare parte din locurile de parcare din strada Universităţii, unde studenţii parchează în acest moment. Vom încerca un parteneriat cu Universitatea să găsim o zonă în apropierea campusului unde să amenajăm o parcare supraterană", a afirmat primarul Oradiei. 

În ceea ce priveşte contestaţiile făcute de consilierul local Adrian Madar faţă de utilitatea lărgirii străzii Meşteşugarilor la patru benzi, primarul a fost categoric: „Vă rog să vă uitaţi cum arăta strada Meşteşugarilor înainte de lărgire şi cum arată acum, şi dacă dumneavoastă puteţi spune că am stricat-o urbanistic înseamnă că avem viziuni total diferite".

Birta a insistat că lărgirea străzilor care traversează campusul universitar se va face nu pentru a aduce traficul în zona centrală, ci, dimpotrivă, pentru a facilita ieşirea maşinilor din oraş către şoseaua de centură.

N-au prezentat un studiu de trafic!

Tot motivând necesitatea investiției, edilul a afirmat în plen: „Când luăm astfel de decizii în ceea ce privește lărgirea la patru benzi a unor străzi, ne consultăm cu Poliția Rutieră, care are specialiști în domeniul circulației în Oradea și Bihor”. 

Merită precizat, în schimb, că proiectul pus de executivul local pe masa consilierilor nu include vreo referire la un studiu de trafic, care să arate concret „încărcarea” cu trafic a zonei și, deci, oportunitatea lărgirii. 

Investiţie de 12,5 milioane euro, cu tăiere de arbori 

Proiectul lărgirii de la două la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor a fost votat exclusiv de consilierii liberali, în timp ce reprezentanţii PSD şi UDMR s-au pronunţat împotrivă.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat, lucrările vor afecta circa 3 kilometri de drum şi podul peste pârâul Peţa (foto jos), reamenajat cu numai 6 ani în urmă, care va fi lărgit pentru a permite amenajarea a două benzi pe sens.

De asemenea, pentru acest proiect, municipalitatea va iniția 69 de proceduri de expropriere pentru o suprafață totală de 2.200 mp de teren aflat în proprietate privată.

Așa cum BIHOREANUL a scris, în primăvara acestui an, după ce a fost aprobat de Direcția pentru Cultură Bihor, proiectul lărgirii acestor străzi a fost publicat spre consultare publică de către Agenția de Mediu, în acel document specificându-se că, în cadrul lucrărilor, vor fi tăiați 88 de arbori. 

Investiţia efectivă este estimată la circa 62 milioane lei, echivalentul a aproape 12,5 milioane euro. Termenul de execuţie a proiectului a fost stabilit la un an şi jumătate, ceea ce înseamnă că ar putea fi pus în operă în timpul mandatului următorului Consiliu Local al Oradiei, desemnat în urma alegerilor din 9 iunie.

Urmează jurământul consilierilor

Noul Consiliu Local din Oradea va fi învestit în funcţie în cadrul unei şedinţe programate pentru vineri, la ora 15. În cadrul întâlnirii vor depune jurământul atât noii aleşi ai orădenilor, cât şi primarul Florin Birta, reales pentru al doilea mandat.

Aleşi pe lista PNL, fostul viceprimar Marcel Dragoş, acum prefect de Bihor, senatoareal Arina Moş, înscrisă în cursa pentru cel de-al doilea mandat, şi primarul Florin Birta vor renunţa la calitatea de consilieri locali.

Locul lor din Consiliu va fi luat, în cadrul unei şedinţe care va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare, de către liberalii Andrei Crăciun, Marius Zdrîncă şi Nicolae Nica.

Tot atunci ar urma să fie desemnaţi şi noii viceprimari ai Oradiei, posturile fiind ocupate în prezent de liberalii Antonia Nica şi Teofil Filimon.

Vezi aici HCL-ul privind lărgirea străzilor care traversează campusul universitar orădean:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!