Sportivii orădeni vor pierde cea de-a doua vară în care s-ar fi putut antrena în bazinul olimpic și în cel de sărituri. Transferate încă din primăvara anului trecut de la Administrația Domeniului Public, care până atunci le-a gestionat în cadrul aquaparkului Nymphaea, zac nefolosite. 

În mai bine de un an, Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei a fost incapabilă să le dezlege de la rețeaua parcului acvatic și să le reabiliteze. „Bazinul în aer liber ar putea fi folosit în februarie anul viitor, când CSM Oradea va organiza concursul de înot în ape înghețate”, promite șeful DPI, Lucian Popa. 

Planuri mari 

Anul trecut, în luna mai, când Primăria a preluat de la ADP bazinul olimpic și cel de sărituri, cu o valoare de inventar de 7,5 milioane lei, părea că până atunci au stat nefolosite și că pe viitor vor fi puse urgent în valoare. „Acestea vor fi date în administrarea Clubului Sportiv Municipal Oradea pentru a fi folosite mai eficient”, spunea la acea dată primarul Florin Birta (foto) în plenul Consiliului Local. 

Bazinele urmau să fie utilizate de sportivii clubului, dar și de orădenii pasionați de înot sau de elevii înscriși la cursuri de inițiere. „Oradea a avut tot timpul o secție de sărituri în apă. Acum, prin preluarea acestui bazin, CSM își va înființa în cel mai scurt timp o secție de sărituri”, promitea edilul. Aceasta nu există, însă, nici măcar pe hârtie... 

„Nimic concret” 

În schimb, de atunci, delimitate cu gard de aquaparkul din care făcuseră parte, bazinele au rămas inaccesibile și nefolosite, pe jumătate goale. „Noi doar administrăm bazinele, de lucrări răspunde Primăria. Așteptăm finalul lor, dar nu avem nicio dată concretă”, se scuză președintele CSM Oradea, Șerban Sere (foto).

În lipsa bazei sportive, clubul și-a pus planurile la păstrare. „Peste vară, bazinul olimpic ar putea fi folosit de înotătorii CSM, am face cursuri de inițiere în înot pentru copii, am organiza tabere de natație și multe altele”, spune oficialul clubului, enumerând planuri de viitor.

Înființarea secției de sărituri în apă a rămas, și ea, doar o intenție declarată. „De la data la care primim bazinul de sărituri funcțional am putea să obținem toate avizele și să identificăm antrenorii și sportivii în cel mult un an, dar nu știm concret când ar fi asta”, spune președintele CSM.

Cum lucrările nici măcar nu au început, asta înseamnă în cel mai bun caz anul 2025!

O iarnă pierdută 

Începând din primăvara anului trecut, cele două bazine au fost folosite doar câteva săptămâni. „S-au deschis cam o lună în toamnă, dar s-a constatat că apa nu putea fi ținută în parametrii de clorinare și pH (n.r. - potențialul de hidrogen care dă aciditatea). În plus, trebuiau făcute separările de branșament de la aquapark”, spune Lucian Popa (foto), șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, care întreține bazele sportive ale orașului.

Deși sezonul rece, când bazinele erau nefolosite, ar fi fost ideal pentru lucrări, DPI a pierdut timpul degeaba. „Fiind perioadă de vârf a proiectelor europene, colegii de la Compartimentul Licitații sunt aglomerați și au reușit să dea drumul la procedura de achiziție abia anul acesta, pe 13 martie”, pasează Popa responsabilitatea. 

Patru luni, cu posibilitate de prelungire

Lucrarea a fost atribuită abia luna trecută firmei Termoline, pentru 967.000 lei plus TVA. Contractul cuprinde racordarea la rețeaua termică a orașului și încălzirea apei cu ajutorul acesteia pentru toate bazinele CSM, inclusiv pentru cel olimpic, Ion Alexandrescu, și pentru cel acoperit, Crișul.

„Se va face o upgradare a instalațiilor de filtrare și tratare a apelor, racorduri noi de termoficare, precum și amenajări interioare, iar bazinul de înot va avea tribune și vestiare separate de bazinul olimpic Ion Alexandrescu”, spune Lucian Popa.

Lucrările vor dura patru luni, așa că sportivii care visau la condiții olimpice vor fi obligați să mai aștepte. „Nu avem de unde ști acum ce probleme se pot descoperi pe timpul lucrărilor, care să prelungească termenul de execuție. Cert e că bazinul olimpic trebuie să fie în stare de funcționare în luna februarie a anului viitor, când CSM a anunțat că va organiza aici un concurs de înot în ape înghețate”, zice senin directorul, ca și cum nu ar avea nicio responsabilitate...

Nevoia de bazin olimpic 

Culmea, în timp ce bazinul olimpic predat CSM Oradea este nefolosit, ADP se pregătește să construiască un altul în incinta aquaparkului.

„Bazinul de înot avea în medie 30 de înotători pe zi, majoritatea cu abonamente. ADP nu câștiga o avere de pe urma lui, dar putea oferi clienților un serviciu în plus, așa că vom construi altul în locul celui predat la CSM”, spune directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Așezat undeva între „petalele” corpului principal al complexului Nymphaea, cu acces din incinta acestuia, viitorul bazin este în curs de proiectare. „Nu avem încă un studiu de fezabilitate, dar probabil va costa 2-3 milioane lei”, zice Andrica. Directorul ADP speră să scoată lucrarea la licitație în cursul anului anul viitor, pentru că, spune el, „orădenii trebuie să aibă la dispoziție un bazin de înot în aer liber”.

Declarativ, aceeași părere o are și primarul Florin Birta, care însă a aflat de la BIHOREANUL, declarându-se surprins, că bazinele predate CSM vor sta închise anul acesta. „Nu cred asta! Voi vedea ce s-a întâmplat și cum pot fi redeschise bazinele mai repede”, promite Birta. 

Numai că experiența a demonstrat că atunci când vine vorba de executarea unor lucrări, unele structuri din Primărie o cam „scaldă” cu respectarea promisiunilor. E greu de crezut că vor face excepție cu cele două bazine de înot și de sărituri!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!