„N-am mai văzut atâta sadism de la cele două eleve din Avram Iancu”, povesteşte unul din poliţiştii care în 1999 le-a văzut pe cele două liceene ciopârţite de un criminal niciodată găsit, iar acum este în echipa chemată să facă lumină în cazul grupării care a ucis o prostituată şi i-a torturat sora. 

BIHOREANUL a aflat că Duca Erika, considerată șefa grupării, a copilărit cu victimele sale, dar asta n-a oprit-o să le trateze cu o cruzime feroce: cele două surori, care îi erau prietene de atunci, au fost bătute, înfometate şi mutilate pentru că nu le aduceau proxeneților suficienţi bani. 

Culmea, deşi urletele de durere ale victimelor au fost auzite luni în şir de vecini, care le-au surprins şi căutând în tomberoane după mâncare, oamenii nu au reclamat situaţia. Au convocat, în schimb, o şedinţă a Asociaţiei de locatari ca să se plângă de gălăgie... 

Un apel ciudat 

Marţea trecută, locuitorii cartierului Prima de pe strada Oneștilor din Oradea au avut un șoc. Dis-de-dimineaţă, mai multe echipaje de criminalişti şi poliţişti, inclusiv de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale al Poliţiei Bihor, au înconjurat şi împrejmuit cu bandă de delimitare o parcare dintre blocuri. Motivul avea să se afle mai târziu: în urma unui apel primit la 112, într-o mică remorcă acoperită cu prelată, sub un morman de nisip, a fost găsit un cadavru îndesat într-un geamantan. 

Corpul neînsufleţit era al unei femei în vârstă de 31 ani din Valea lui Mihai, Henrietta (foto), după cum aveau să dezvăluie ulterior procurorii Parchetului Bihor, unitatea care a preluat coordonarea anchetei. Tot în baza apelului telefonic, într-un apartament de la etajul II al unui bloc din zonă, polițiștii au găsit-o și pe sora defunctei, Renata, de 28 ani, căzută în baie, în agonie. Era doar piele şi os, având în jur de 30 de kilograme, răni mai vechi și mai noi pe tot corpul, inclusiv în zona capului. Urechile îi erau crestate, iar gura cusută cu ață, după cum au constatat medicii din Spitalul Judeţean, unde femeia este internată şi în prezent.

Tăcere 

Primul suspect intrat în colimator a fost Alin Omuţ (foto), 31 ani, cel care sunase la 112. Fost agent de pază, scăpat de un proces penal pentru tăinuire de bunuri furate după ce s-a împăcat cu victima, bărbatul a stârnit suspiciuni de la început. 

În timpul apelului a pretins întâi că a simţit un miros ciudat, apoi a spus că a sunat fiindcă ucigaşii femeii ar fi vrut să îl forţeze să ascundă cadavrul, ameninţându-l cu moartea atât pe el, cât şi pe iubita lui, Roxana Gal, o tânără de 24 ani. Când poliţiştii au ajuns în parcare, i-a păcălit că în apartamentul unde era sechestrată Renata se afla un rus înarmat, acesta fiind şi motivul pentru care la faţa locului au fost trimişi luptătorii SAS.

În realitate, pe lângă victimă, în locuinţă a mai fost găsită doar o femeie, Duca Erika, 28 ani. Aceasta se pretindea nevinovată, susţinând că fusese pusă de Omuţ şi Gal s-o păzească pe tânăra din baie, fără să ştie ceva despre ea ori despre sora ei moartă.

Pentru a lămuri situaţia, cei trei au fost ridicaţi și duși la audieri. În timp ce Duca şi Omuţ au uzat de dreptul la tăcere, Roxana Gal a dat declaraţii vreme de 4 ore...

Torturate pentru bani

Gal a recunoscut că Henrietta şi Renata fuseseră exploatate sexual în beneficiul ei și al celorlalți doi, prin anunţuri date pe site-uri de mică publicitate. În prima fază, femeile au fost purtate prin ţară, prestând în locuințe ocupate în regim hotelier, iar în ultima perioadă în Oradea, în trei apartamente închiriate, succesiv, într-un bloc de pe strada Grigore Moisil, din cartierul Nufărul. Ca să nu fugă, Duca le ameninţa cu moartea, aducându-şi fratele pe post de „asasin”, ori lăudându-se în faţa lor cu relaţiile pe care le-ar avea în rândul unor şefi din Poliţie. 

Problemele au apărut în această primăvară, când celor două prostituate le-au scăzut încasările. Aşa au început pedepsele: surorile au fost puse să doarmă în baie, pe jos, fiind înfometate şi bătute. Vecinii lor, audiaţi de poliţişti, au admis că le-au văzut de mai multe ori căutând în tomberoane şi au auzit urlete de durere din apartamentul închiriat de proxeneţi. Niciunul, însă, nu a sunat la Poliţie, rezumându-se să se plângă de gălăgie în şedinţe ale Asociaţiei de locatari, cerând proprietarilor să-şi evacueze chiriaşii... 

CADAVRU ÎN REMORCĂ. Corpul neînsufleţit al Henriettei a fost găsit de poliţişti înghesuit într-un geamantan de mari dimensiuni (90 x 60 cm), pe care criminalii l-au ascuns într-o remorcă, acoperindu-l cu nisip, ca să atenueze mirosul cadavrului

Cu moarta în casă 

Dacă ar fi reclamat din timp situaţia, Henrietta ar fi trăit. Reiese din raportul medicilor legişti, care au stabilit că femeia a fost ucisă la capătul unor bătăi cumplite. Cei care au lovit-o au făcut-o cu sălbăticie şi nu s-au oprit nici atunci când femeia a căzut. S-au urcat pe ea, fracturându-i coastele şi sternul, rupându-i plămânii şi splina, şi provocându-i o hemoragie internă care în final i-a fost fatală. 

Cel mai probabil, femeia a murit sâmbătă, 8 iunie, a explicat procurorul Cristian Ardelean (foto), purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, într-o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută. Cadavrul a fost băgat într-un geamantan cumpărat de Gal și ținut în apartamentul de pe strada Grigore Moisil până în dimineața de 10 iunie, când a fost transportat cu o remorcă închiriată de Omuț și tractată de un taxi în parcarea din strada Oneștilor, unde a fost găsit. „În aceeași mașină au mers și cei trei inculpați”, a arătat procurorul.

Duca, Omuţ şi Gal au fost inculpaţi pentru omor prin cruzimi, pentru uciderea Henriettei, dar și pentru tentativă de omor prin cruzimi pentru torturarea Renatei, fapte pentru care riscă 25 ani de detenţie sau chiar închisoare pe viaţă. „Victima care se află în spital nu a primit mâncare timp de aproape două săptămâni”, a precizat Ardelean.

Criminali în arest 

Duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cei trei proxeneţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile, măsură pe care au contestat-o şi, ca urmare, verdictul final îl va da Curtea de Apel Oradea. 

Între timp cercetările continuă, urmând să fie audiați și părinții din Valea lui Mihai ai Henriettei și Renatei, care, căutați fiind de jurnaliști, au declarat că habar nu aveau ce fac fiicele lor și nici n-au vorbit cu ele din primăvara anului trecut.

Pe de altă parte, nu este exclus ca proxeneţii să fi avut şi alte victime, caz în care, fiind vorba despre trafic de persoane, ancheta va fi preluată de procurorii DIICOT. Indicii în acest sens ar fi. Audiată la sfârşitul săptămânii trecute, pe patul de spital, Renata a recunoscut că ea şi sora ei lucrau de mai multă vreme pentru Duca Erika, cu intermitențe. Se cunosc din copilărie, au fost chiar colege de clasă, a explicat Renata (foto), negând însă că aceasta ar fi lovit-o vreodată. „Dă vina pe Omuţ şi Gal pentru abuzurile la care a fost supusă”, spun sursele BIHOREANULUI.

Anchetatorii bănuiesc, însă, că prostituata este încă traumatizată şi se teme să spună adevărul. Îşi amintește, de pildă, că n-a mâncat şi nu i s-a dat apă de câteva săptămâni, că a fost bătută des, dar nu ştie când i-a fost ucisă sora şi neagă că ar fi fost mutilată, deşi urmele sunt vizibile. 

Nu-i proxenetă, doar traducător

De altfel, după cum a descoperit BIHOREANUL, nu ar fi prima oară când Renata îi ia apărarea proxenetei. A mai făcut-o și în 2021, când, printr-un apel primit la 112, poliţiştii au fost solicitaţi de un bărbat să intervină pentru salvarea unei tinere care era ţinută captivă, bătută şi obligată să se prostitueze într-un apartament din Ioşia. Ajunşi acolo, oamenii legii au găsit-o pe Renata împreună cu un client, într-o cameră, în timp ce în altă încăpere Duca Erika le ţinea de urât altor doi bărbaţi care aşteptau să le vină rândul.

Dusă la audieri, Renata a pretins atunci că n-a fost nici bătută şi nici sechestrată, iar Duca ar fi fost doar „o prietenă”, care nu avea nicio implicare în afacerile ei. Doar îi pusese la dispoziţie o cameră până îşi găsea chirie şi o ajuta cu anunţuri şi discuţii cu clienţii, căci ea nu cunoaşte limba română. Urmarea? În lipsă de dovezi care să susţină acuzaţiile, procurorii au renunţat la urmărirea penală împotriva proxenetei. 

Acum, însă, i s-a înfundat şi ei, şi celorlalţi doi proxeneţi. Căci, pe lângă victima pe care au terorizat-o, cea pe care au ucis-o „vorbeşte” prin dovezile strânse de anchetatori.


ÎNTRE TRAFICANŢI
Din victimă, agresor

Considerată capul grupării de proxeneţi, în adolescenţă Duka Erika (foto) a fost victimă a traficului de minori. În 2012, pe când avea 15 ani, a căzut în plasa unui proxenet din Bucureşti, cunoscut pe internet, care acţiona prin metoda „loverboy”. 

Bărbatul a chemat-o în Capitală, iar Duka a acceptat. Acolo, a ajuns pe mâna unor proxeneţi care au obligat-o să se prostitueze într-un apartament, băgându-şi în buzunare toate încasările. După câteva săptămâni, un client a decis să o ajute. Sub pretextul că îi voia serviciile toată noaptea, bărbatul le-a plătit proxeneţilor banii ceruţi, dar a dus-o la Poliţie. 

Cazul a ajuns în ancheta DIICOT Bucureşti, care a trimis în judecată patru persoane, condamnate definitiv la câte 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru trafic de minori și obligate la plata unor despăgubiri morale de câte 1.000 euro către victimă.

Întoarsă acasă, Duka Erika a continuat, însă. să se prostitueze și chiar și-a întrecut, la fapte, proxeneții...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!