Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, László Tőkés, a lansat miercuri o campanie de strângere de semnături împotriva exproprierilor de case şi terenuri pentru realizarea viitoarei străpungeri între strada Libertăţii şi Parcul Traian din Oradea.

"Adresăm o chemare..."

Fostul europarlamentar a organizat o conferinţă de presă pe platoul din faţa Crişul Center, unde are loc zilele acestea strângerea de semnături, împreună cu şeful Cabinetului de politică externă şi naţională a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt.

"Ne opunem acestui plan şi adresăm o chemare către toate bisericile surori, în frunte cu cea ortodoxă, cea greco-catolică şi bisericile minoritare maghiare, să ne acorde sprijin în acest caz şi să ne opunem acestor planuri de distrugere a patrimoniului istoric al oraşului", a declarat Tőkés.

Liderul CNMT a amintit că nu este la prima acţiune de acest gen, iar precedentele proteste au avut efect.

"Am dus o luptă crâncenă pe plan legal şi pe plan politic cu 10-20-30 de ani în urmă pentru redobândirea şcolii Lorántffy Zsuzsanna, am şi câştigat cazul, după aceea terenul sportiv al şcolii a fost în pericol, ne-am opus, am protestat şi am atins ţelul", a spus fostul europarlamentar.

"Aduce aminte de metodele comunismului"

László Tőkés a mai precizat că planul municipalităţii orădene de a iniţia exproprieri şi demolări de case fără consultare publică aminteşte de vremurile dictaturii comuniste.

"Sperăm ca şi în acest caz să oprim acest plan fără de minte care ne aduce aminte de metodele comunismului, când, fără consultare, fără consens al societăţii, s-au dărâmat atâtea şi atâtea case şi instituţii", a declarat liderul CNMT.

De altfel, fostul europarlamentar a afirmat că este mai deranjat de maniera de operare a Primăriei decât de suprafaţa de teren pe care o pierde Biserica Reformată.

"Biserica pierde 220 metri pătraţi. Mai mult simbolic contează... Nici terenul sportiv (n.r. - al şcolii Lorántffy Zsuzsanna) nu a fost un teren clar (n.r. - mult mai mare), dar metoda asta şi atitudinea oficială către biserică este revoltătoare", a spus Tőkés.

Liderul CNMT a mai spus că listele cu semnături vor fi puse la dispoziţia Bisericii Reformate, afectate de viitoarele exproprieri, precum şi a municipalităţii orădene, iar în cazul în care cea din urmă nu va ţine cont de ele, Tőkés va iniţia şi alte acţiuni pentru blocarea proiectului. "Vom organiza protest paşnic de nesupunere faţă de acest dictat", a spus el.

Alternative există!

Prezent la conferinţa de presă, şeful Cabinetului de politică externă şi naţională a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, a pledat la rândul său împotriva exproprierilor.

"Argumentul cel mai important este că acel ţel pentru care exproprierile ar urma să se efectueze se poate înfăptui şi altfel, prin lăsarea circulaţiei cu dublu sens a străzii Andrei Şaguna. Nu e nevoie de deschiderea unei noi străzi. Prin dirijarea raţională şi inteligentă a circulaţiei se poate dirija circulaţia spre intrarea în tunelul construit recent", a spus Szilágyi.

De altfel, László Tőkés şi Szilagyi Zsolt au fost primii care s-au înscris pe listele de semnături. Orădenii care doresc să se alăture acţiunii o pot face timp de o săptămână, atât fizic, la punctul de strângere de semnături deschis zilnic între orele 12 şi 16 pe platoul din faţa Crişul Center, precum şi în mediul online, pe portalul petitieonline.com.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local a aprobat la sfârşitul lunii august exproprierea a trei case şi a mai multor suprafeţe de teren, între care o parcelă a Bisericii Reformate.

Clădirile urmează să fie demolate pentru a se amenaja o arteră de legătură între strada Libertăţii şi Parcul Traian care să permită accesul la pasajul subteran pe sub Bulevardul Magheru.

Acest lucru este posibil în prezent prin strada Episcop Andrei Şaguna, pe care însă municipalitatea vrea să o transforme în arteră cu sens unic.