Şansele ca orădenii să îşi recupereze de la cei vinovaţi despăgubirile de 2,45 milioane lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, sunt tot mai mici.

Având în vedere tărăgănarea cu anii a deschiderii procesului de către municipalitatea orădeană, prea puţin dispusă să îşi sancţioneze firmele de casă şi pe propriii angajaţi, numărul experţilor capabili să depună mărturie, într-un fel sau altul, scade pe cale naturală.

Procesul deschis anul trecut la Tribunalul Bihor a fost întârziat cu lunile pentru că expertul firmei Plan Serv care a făcut proiectul de reabilitare a dealului a încetat din viaţă.

De altfel, judecătorii au şi respins acţiunea ca tardivă, luând în calcul un termen limită de 3 ani de la recepţia lucrărilor pentru intentarea procesului, în loc de 10 ani, cum a invocat Primăria. Recursul, deschis de Primărie la Curtea de Apel Oradea, s-a blocat şi el la finele anului trecut.

Motivul? Ajuns la o vârstă venerabilă, şi expertul care a proiectat amenajarea grădinii publice Ciuperca a încetat din viaţă în noiembrie. Instanţa a dispus suspendarea procesului pentru ca municipalitatea să se poată îndrepta pentru recuperarea pagubelor împotriva moştenitorilor proiectantului, aşa că judecata ar urma să se reia anul acesta.

Dacă nu cumva şi alţi inculpaţi vor scăpa de proces, tot din cauze naturale...