La trei luni de la deschiderea şantierului de reamenajare a dealului Ciuperca, zona arată în continuare deplorabil, fiind în plin şantier.
"S-a lucrat inclusiv în weekend"
Văzut de sus, la patru ani de la alunecările de teren din noiembrie 2016, dealul aduce mai curând a mină de suprafaţă cu zone terasate, părți cu platforme betonate, ziduri de sprijin din beton şi utilaje grele dislocate în teren, decât a zonă de plimbare şi relaxare cum ar trebui să fie.
"S-a lucrat intens inclusiv în weekend. Constructorii au terminat sâmbătă de amplasat cei zece piloţi foraţi suplimentari, iar mâine seară (joi - n.r.) va veni un utilaj să îi pună şi pe cei zece metalici", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş pentru BIHOREANUL.
Cele 20 de puncte de consolidare, cerute de experţi suplimentar, se vor alătura zidului îngropat format din 67 de piloţi foraţi la o adâncime de 12 metri la cota 167,5 metri şi a celui adânc de 15 metri de la cota de 177,5 metri.
Primăria a încercat să ia toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că dealul nu va veni a doua oară la vale şi a lăsat să treacă peste el o iarnă ca să vadă cum se comportă înainte de a începe lucrările de suprafaţă.
Cu finalizare în iulie...
În prezent constructorii amenajează pe porţiuni sistemul de irigaţii, spaţiile verzi, alei, pergole precum şi punctul de belvedere şi amfiteatrul.
"Faptul că a trebuit să fixăm piloţii foraţi ne-a reţinut până acum să facem alte lucrări, pentru că acţionând cu utilaje grele s-ar fi distrus totul în jur", a spus şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.
Ploile din ultima perioadă au provocat şi ele întârzierea lucrărilor, dar după finalizarea consolidărilor, ritmul ar putea fi accelerat.
"Dacă vremea ne va lăsa, sperăm ca la mijlocul lunii iulie să avem finalizate lucrările", a zis Moş.
Primul proces a fost pierdut...
Lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016 au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei.
Municipalitatea orădeană a fost nevoită să scoată de trei ori lucrarea la licitaţie pentru a găsi o firmă dispusă să îşi asume responsabilitatea acesteia.
Constructorul are de făcut printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.
În paralel municipalitatea a dat în judecată firmele care s-au ocupat iniţial de proiectarea şi execuţia lucrării cărora le-a cerut 2,45 milioane lei reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului.
Tribunalul Bihor a respins în luna aprilie acţiunea ca depusă tardiv, dar juriştii Primăriei urmează să facă recurs la Curtea de Apel Oradea.