O nouă alunecare de teren a afectat o suprafaţă de circa 700 metri pătraţi din Dealul Ciuperca din Oradea, aflat încă în lucrări de refacere după un alt incident de acest fel.
"O alunecare de teren locală"
Terenul a venit la vale undeva în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, pe o porţiune care nu a fost afectată de alunecările anterioare şi, deci, nu a fost vizată de reabilitările de anul trecut.
E vorba despre o porţiune de la limita de proprietate cu terenul învecinat din strada Graurilor. "Este o alunecare de teren locală, care a avut loc în weekend din cauza ploilor din ultima perioadă", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Oradiei, Florin Birta.
Edilul este de părere că fenomenul va rămâne unul izolat. "În principiu, nu ar trebui să se întâmple nimic. Dealul a fost consolidat cu piloţi foraţi, iar alunecarea de teren a avut loc doar la suprafaţă. Vom monitoriza zona în următoarele două - trei săptămâni. Având în vedere vremea ploioasă, dacă este vorba de ceva mai grav, în profunzime, se va vedea", a spus Birta.
"Dealul este plin de izvoare"
Marţi, la prânz, un utilaj al firmei Gavella îndepărta de pe amplasament pământul care a venit la vale. Constructorul a fost nevoit să folosească un excavator de mici dimensiuni, având în vedere pământul foarte moale, îmbibat cu apă, în care până şi un trecător se afundă uşor.
"Dealul este plin de izvoare, iar la ploile din ultimele zile au generat infiltraţii care au pus pământul în mişcare. Este vorba de o zonă la limita de proprietate în care nu s-au prevăzut prin proiect drenuri, pentru că era considerată sigură. La alunecarea mare de teren de acum câţiva ani, acolo nu au fost probleme", a explicat pentru BIHOREANUL directorul firmei Gavella, Gheorghe Vajai.
Cu expertize şi lucrări suplimentare
Firma de construcţii a preluat în 2021 lucrările de reabilitare a dealului în urma alunecărilor de teren din 2016.
Lucrările, prevăzute iniţial să se încheie în vara anului 2021, au fost prelungite până la sfârşitul lunii martie a anului 2022. Municipalitatea a cerut mai multe expertize şi lucrări suplimentare, pentru a se asigura că dealul nu va mai veni la vale.
"Lucrările suplimentare s-au încheiat abia în toamna anului trecut, când era deja prea târziu ca să se mai poată planta vegetaţia, aşa că termenul de predare a fost amânat pentru 31 martie 2022", a declarat directorul Gavella.
Primăria Oradea a avut tot interesul să amâne predarea lucrării pentru a vedea cum se comportă dealul peste iarnă.
"Unde a avut loc prima ruptură, iar versantul a fost stabilizat, terenul este stabil", a spus Vajai.
Lucrări de drenaj şi plantări
Potrivit constructorului, alunecările de teren de la cumpăna dintre ani nu au provocat pagube. "Vorbim de o zonă situată la limita de proprietate, în care nu există reţele de iluminat, irigaţii sau alt gen, ca să se distrugă", a declarat directorul Gavella.
Gheorghe Vajai a spus că lucrarea va fi remediată. "Vom pune balast şi vom monta trei ţevi de dren prin care vom dirija apele în canalizarea pluvială pe care am amenajat-o pe tot dealul pentru a evita pe viitor astfel de situaţii", a afirmat Vajai.
Lucrările de drenaj, despre care constructorul spune că "nu ar trebui dureze mai mult de câteva ore", vor fi demarate când terenul se va mai usca. "Ulterior, deasupra amplasamentului se va planta vegetaţie, căreia îi place apa, iar rădăcinile plantelor vor fixa terenul", a spus reprezentantul Gavella.
Alunecări de teren cu efecte în lanţ
Lucrările de reabilitare a Dealului Ciuperca din Oradea în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016 (foto jos) au fost atribuite de Primăria Oradea firmei Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei.
Constructorul a făcut lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.
Amintim că, în paralel, municipalitatea a dat în judecată firmele care s-au ocupat iniţial de proiectarea şi execuţia amenajării dealului, cărora le-a cerut 2,45 milioane lei reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului. Tribunalul Bihor a respins acţiunea juriştilor Primăriei ca fiind depusă tardiv, iar aceştia au făcut recurs la Curtea de Apel.