Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? 
Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 

Concret, CJ Bihor a pus la dispoziție un teren de 5.000 mp pentru acesta, în zona Vlădeasa, iar Primăria s-a angajat să achite studiul de fezabilitate, în timp ce Parchetul trebuia să scrie proiectul pentru fondurile nerambursabile. După doar un an și jumătate de la semnarea înțelegerii, surpriză: Parchetul Curții a anunțat municipalitatea și județul că vrea rezilierea acordului, transmițând, sec, că „unele structuri de parchet nu consideră necesară, posibilă și oportună relocarea activității într-un alt sediu comun”.

Purtătoarea de cuvânt a instituției a explicat BIHOREANULUI că suceala se datorează faptului că procurorii DNA Oradea, DIICOT Oradea și ai structurii locale a Parchetului Militar „consideră că au în prezent propriile lor sedii corespunzătoare”. Magistrații anticorupție ocupă un spațiu recent renovat într-un palat din strada Republicii, anchetatorii anti-mafia (ăsta e jargonul cu care se descriu ei) stau în chirie la Primărie, iar procurorii militari lâncezesc în Casa Armatei. 

În schimb, ceilalți procurori, de la parchetele de pe lângă Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor și Curtea de Apel, sunt înghesuiți în sediul de pe strada Aurel Lazăr, lipit de Penitenciar, unde stau ca sardinele până și în mansardă.

Nu știu cum a reacționat Ilie Bolojan când a văzut motivația, pot doar bănui că o fi scăpat o sudalmă. Răzgândeala este, însă, o nesimțire. Să spui la un moment dat că vrei un sediu nou, iar apoi că nu-l mai consideri „necesar, posibil și oportun” nu poate fi apreciat decât ca neseriozitate și nerușinare. O batjocură și la adresa banilor publici aruncați pe chirii, și la cea a funcționarilor care au lucrat la planuri, dar a căror muncă a ajuns la gunoi. 

De ce au procedat procurorii așa? E de presupus că nu le convine să fie mutați din buricul târgului, deși la noul sediu ar fi avut condiții mai bune de lucru, inclusiv locuri de parcare. Dar, mai ales, șefii instituției nu au chef să-și bată capul cu un proiect, să umble după avize și aprobări, să organizeze licitații, să urmărească și să recepționeze lucrări. 

Pentru orădeni și bihoreni e încă un semn că nu au a se aștepta la nimic bun de la actuala clasă de magistrați. Când procurorii micționează cu boltă pe alți slujbași ai statului, este clar că nu dau doi bani nici pe oamenii de rând, cei care, culmea, le plătesc salariile și, după vreo 45 de „primăveri”, și pensiile, pe cât de juvenile pe tot atât de nesimțite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!