George Simion, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, a descins marţi seară în Piaţa Unirii din Oradea pentru a le mulţumi bihorenilor care au votat AUR la recentele alegeri.

Lasca, fără masă...

Caravana AUR a ajuns în Piaţa Unirii în jurul orei 19, venind din județul Sălaj și urmând să pornească spre Arad. Autobuzul supraetajat, vopsit în auriu şi inscripţionat cu mesajul "Dreptate pentru România", a parcat în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. Zeci de susţinători ai formaţiunii, adunaţi deja pe platoul statuii Regelui Ferdinand, s-au grăbit să îşi facă poze cu acesta ori pur și simplu să îl filmeze cu telefoanele mobile.

De altfel, în ciuda restricţiilor privind adunările publice, în piaţă aşteptau deja de o jumătate de oră peste 100 de susţinători ai partidului, ascultând muzică populară cu accente patriotice la boxa mobilă instalată în fața statuii Regelui Ferdinand.

Gazdă neoficială a manifestării, viitorul deputat Mihai Lasca (foto jos), s-a întreţinut mai bine de 45 de minute cu susţinătorii AUR, fără mască, sub pretextul că nu şi-a terminat cafeaua pe care o ţinea în mână. "Eu, oricum sunt împotriva botniţei", a spus acesta.

În ciuda unei condamnări în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru acte de violenţă și a procesului pe care îl are pe rol pentru constituirea unui grup infracţional organizat, Lasca se pregăteşte să îşi preia mandatul.

Viitorul parlamentar a venit însoţit de vicepreşedintele filialei, Laviniu Dragoş, şi de juristul Cosmin Suciu, care îi va fi consilier parlamentar, dar a refuzat să facă declaraţii pe această temă. "Nu discutăm deocamdată despre asta", a spus Lasca.

"Dacii liberi"

Asistenţa adunată în Piaţa Unirii era formată în general din alegători tineri şi foarte tineri, mulţi veniţi cu cocarde sau eşarfe tricolore, ba chiar şi cu un drapel cu "Dacii liberi".

Mulţimea a fost "încălzită" de discursul lui Ciprian Ciubuc, viitor deputat de Brăila, care a venit din celălalt capăt al ţării însoţit de viitorul senator Andrei Hanga. În aşteptarea "fratelui George", cum l-a numit în repetate rânduri pe Simion, Ciubuc a mulţumit susţinătorilor pentru cele 47 de mandate obţinute de AUR şi a înfierat presa aservită sistemului care îi etichetează ca legionari.

Viitorul deputat a promis că, deşi în căutare de membri, formaţiunea îi va recruta doar pe cei care au ceva de oferit şi nu va primi în rândurile ei "oameni care vin pentru interese".

Discurs de mulţumire

George Simion şi-a făcut apariţia în piaţă fiind primit cu aplauze. Așteptată de o parte dintre simpatizanți, avocata „anti-mască” Diana Șoșoacă, celălalt lider AUR, nu a venit la Oradea. Susţinătorii AUR s-au înghesuit unii în alţii să ajungă să îl filmeze pe Simion de cât mai aproape, indiferenţi la normele privind distanţarea fizică şi la faptul că acesta îşi purta masca în mână.

"Mulţumesc", a fost primul cuvânt rostit de Simion. Vizibil obosit după un periplu motorizat prin ţară, Simion şi-a cerut scuze. "Am dormit numai trei ore", a spus acesta. S-a înviorat însă pe ce a început să vorbească măgulind publicul."Am venit să vă zic «Mulţumesc» pentru că v-au jignit. Au zis că sunteţi pleava societăţii, că sunteţi conspiraţionişti doar pentru că vreţi adevărul şi pentru că spunem adevărul în spaţiul public", a spus acesta.

„Bravo pentru că sunteți vaccinați împotriva minciunilor, bravo pentru că ați reușit să dați afară doi foști prim-miniștri, un fost președinte și ați determinat demisia lui Ludovic Orban, care a condus execrabil țara în timpul crizei. Împreună îi dăm pe toți afară”, a mai zis Smion.

"Nu se vor închide bisericile"

Liderul AUR şi-a construit discursul anti-sistem pe respingerea oricărei alianţe politice cu partidele "clasice", pe mândria de a fi român credincios şi încurajarea atitudinii negaţioniste faţă de pandemia de Covid-19. "Am făcut greşeli, dar au fost involuntare. Mergem înainte fără să facem alianţe nici cu aşa-zisa stângă, nici cu aşa-zisa dreaptă, pentru că aşa v-am promis vouă", a spus Simion.

Copreşedintele formaţiunii le-a vorbit susţinătorilor despre lupta neobosită pe care o duce cu duşmanii formaţiunii şi a promis relaxarea restricţiilor sanitare de sărbători.

"Nu reuşim să dormim, nu reuşim să facem faţă la câte atacuri sunt, dar avem putere de la Dumnezeu. Am reuşit deja sărbătorile de Crăciun să ni le păstrăm, nu se vor închide bisericile cum s-au închis de Paşte", a anunţat acesta.


(Foto: Silviu Filip)

Mai mult, Simion a promis că formaţiunea îi va sprijini pe cei sancţionaţi de autorităţi pentru nerespectarea restricţiilor sanitare. "Ne vom lupta pentru anularea tuturor amenzilor din starea de urgenţă şi de alertă, pentru că ele au fost deja declarate neconstituţionale, dar omul trebuie să meargă în instanţă pentru a le anula", a spus liderul AUR.

"George, preşedinte!"

Discursul a fost punctat de asistenţă cu încurajări de genul "doar Dumnezeu e fără greşeală", "Reuşim!" şi "George, preşedinte!".

Spre deosebire de alte locuri din țară, liderul AUR nu a stat mai mult de 15 minute în PIața Unirii din Oradea, în ciuda primirii călduroase de care a avut parte. Simion s-a scuzat că trebuie să ajungă la Salonta, s-a retras rapid la autobuz, urmat de mulţimea care îl filma cu telefoanele, şi a urcat în el fără să stea la discuţii.

Vedeta de AUR a dispărut atât de repede încât una dintre doamnele care i-au adus buchete de flori n-a apucat nici măcar să i-l înmâneze pe al său. Poate va fi mai norocoasă în ianuarie, când Simion a promis că revine la Oradea...