Blocul turn din Bulevardul Magheru a început să acumuleze apă în beci la fiecare ploaie mai serioasă de după construcţia pasajului subteran de la capătul podului Dacia.

"N-am mai avut probleme..."

Locatarii pun inundaţiile pe seama îngustării pe înălţime, cu 40%, a canalului colector înalt de circa 3 metri prin care pârâul Paris se revarsă în Crişul Repede, lucrare făcută cu ocazia săpăturilor la pasaj.

"De 40 de ani nu am avut astfel de probleme până acum. În urmă cu două săptămâni, când a venit o ploaie mai serioasă a început să se infiltreze apa în beci, iar ieri seară a început să ţâşnească apa pe sub fundaţie", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari Magheru 44-48, Ionuţ Câmpan.

Duminică noaptea, apa acumulată în beci a atins o înălţime de circa 15 -20 centimetri în zona dinspre Aleea Ştrandului, după care s-a infiltrat în pământ.

Un canal îngustat

Locatarii blocului pun infiltraţiile pe seama săpăturilor la pasajul subteran Magheru făcute cu îngustarea pe înălţime a tunelului colector al Pârâului Paris care se revarsă în Crişul Repede în zona de lângă pod. "Probabil pentru că au îngustat canalul de colectare, acesta nu mai poate prelua tot debitul de apă şi aceasta se infiltrează sub bloc", a spus un locatar.

Oamenii au cerut municipalităţii să ia măsuri înainte ca infiltraţiile să afecteze structura construcţiei.

"Culmea, în ciuda ploii de ieri pasajul subteran nu s-a inundat, semn că este bine izolat. În schimb, apa s-a infiltrat pe sub fundaţie în beciul blocului. E clar că este o problemă care trebuie rezolvată urgent", a declarat Ionuţ Câmpan.

„Nici vorbă!”

Contactați pe această temă, reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au negat că beciul blocului ar putea fi inundat din cauza îngustării canalului colector.

"Nici vorbă! Infiltraţiile nu au cum să fie cauzate de îngustarea canalului. Avizul pentru aceste lucrări a fost dat în baza unor calcule care demonstrau că, oricum, era supradimensionat", a spus directorul Ionel Avrigeanu.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Companiei de Apă Oradea. "Se vede clar, la faţa locului, că acel canal colector aduce un aport destul de mic de apă. Acel clopot nu a fost nicio clipă umplut de apă pentru a spune că poate provoca infiltraţii", spune şeful de producţie al CAO, Cristian Popa.

Se vor face verificări...

Viceprimarul Florin Birta, care a fost duminică noaptea la faţa locului, spune că a făcut luni dimineaţă şedinţă cu reprezentanţii Companiei de Apă Oradea şi ai ABA Crişuri în care a cerut rezolvarea problemei. Nici unii, nici alții nu exclud ca apa să se infiltreze în sol de fapt prin săpăturile făcute în zonă la viitorul pasaj şi încă neasfaltate.

"La fel de bine s-ar putea ca undeva în zonă să fie conducte de canalizare afectate de lucrări sau colmatate. Se vor face verificări", a declarat Birta.

Cert este însă că, indiferent de cauză, problema va trebui rezolvată.

Ploile din ultimele zile, cu un debit de cel puțin 40 litri pe metru pătrat, au provocat inundaţii pe mai multe artere orădene, de la strada Louis Pasteur, la pasajul de la intrarea în oraş prin Bulevardul Dacia ori Splaiul Crişanei. Reprezentanţii CAO spun că instalaţia de canalizare din oraş, atâta cât este, nu este proiectată pentru debite atât de mari într-o perioadă scurtă de timp.