În cartierul "stelar", de la ieşirea din Oradea către Sântandrei, e ca-n Zona crepusculară. Orădenii care şi-au ridicat case aici după anul 2018 se tem că acestea vor fi demolate şi expropriate pentru a face loc viitorului drum expres Oradea - Arad.

Prin inima cartierului...

Riveranii de pe străzile Orion, Pegas şi Vega (foto jos), unde sunt deja 15 case iar altele sunt în curs de autorizare, au început să se îngrijoreze în urmă cu o săptămână.

Consultând documentaţiile făcute publice de municipalitate şi Consiliul Judeţean Bihor, orădenii au descoperit cu surpriză că şoseaua cu două benzi pe sens va trece prin mijlocul cartierului.

"Iniţial drumul trecea prin Palota. Traseul a fost modificat la cererea primarului de Sântandrei pentru că afecta un cartier nou de case. Fostul primar Bolojan a susţinut şi el mutarea traseului, pentru că dorea să aducă drumul expres cât mai aproape de viitorul nod rutier din prelungirea străzii Cazaban", a povestit pentru BIHOREANUL proprietara unei parcele de teren din cartier, Ioana Rus.

Din păcate, traseul modificat al drumului expres trece acum peste casele oamenilor din cartierul "stelar" (foto jos)

"Toate cele trei variante ale drumului expres prezentate trec prin inima cartierului, când l-ar putea ocoli prin strânga sau dreapta", a mai spus Ioana.

Femeia şi-a cumpărat cu 22.000 de euro un loc de casă, şi-a scos autorizaţie de construire, a plătit constructorului un avans de 12.000 euro, iar acum nu mai ştie dacă să deschidă şantierul sau nu.

"Nu vreau să îmi bag toţi bani într-o casă iar când este gata să vină Primăria să mi-o demoleze", a afirmat orădeanca.

"Lucrează pe schiţe vechi"

La fel ca şi cumpărătorii caselor, dezvoltatorii cartierului "stelar" privesc cu îngrijorare planurile municipalităţii şi Consiliului Judeţean Bihor.

"Când eu am cumpărat prima parcelă de teren aici erau două case fără drum, fără curent, fără nimic. Am făcut drum, am tras curent, am pus stâlpi de iluminat, am trasat străzi... Acolo sunt acum 15 case din care 10 deja finalizate, iar 5 în lucru", a arătat dezvoltatorul cartierului, Bogdan Popa.

Constructorul a comparat schiţele cu situaţia din teren şi speră că proiectanţii drumului expres vor reveni asupra planurilor lor.

"Probabil că lucrează pe schiţe vechi de ani de zile pe care nu apar casele, altă explicaţie n-am, pentru că drumul expres trece chiar prin mijloc, peste punctul de transformare care alimentează tot cartierul (foto sus)", a spus Bogdan.

De altfel, Primăria a eliberat autorizaţii de construire în cartier inclusiv în luna iulie, deci nu a dat niciun semn că şi-ar dori demolarea caselor din zonă...

"Nu intenţionăm să expropriem"

Alarmaţi, proprietarii caselor s-au plâns săptămâna trecută municipalităţii şi Consiliului Judeţean Bihor.

"Primăria ne-a trimis la Consiliul Judeţean, unde ne-a primit o domnişoară care ţine audienţele domnului preşedinte Bolojan şi un domn care se ocupă de proiect. Cei doi ne-au arătat un desen pe care drumul era deviat din cartier spre balonul de fotbal care se vede de la şosea. Spuneau că asta era propunerea pe care o vor trimite proiectanţilor", a povestit Marioara Bora.

Intenţia modificării traseului a fost confirmată inclusiv de primarul Florin Birta.

"Nu intenţionăm să expropriem şi să demolăm acele case aşa că le-am cerut proiectanţilor să devieze traseul drumului expres", a spus Birta.

Primarul de Oradea recunoaşte că decizia finală va reveni proiectanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, dar crede că are suficiente argumente.

"Modificarea traseului evită unele cheltuieli suplimentare. Părerea mea este vor accepta propunerea noastră", a afirmat edilul.

"Nu cred că va trece prin cartier"

De altfel, la începutul acestei săptămâni viceprimarul Marcel Dragoş şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor au ieşit în teren pentru a verifica situaţia la faţa locului.

"Casele sunt construite cu acte în regulă, eventualele exproprieri ar fi o cheltuială în plus, nu cred că forma finală a traseului va trece prin mijlocul cartierului", a declarat viceprimarul.

Marcel Dragoş spune că va susţine modificarea traseului într-o şedinţă de lucru deja programată.

"Săptămâna viitoare va avea loc la Consiliul Judeţean Bihor o şedinţă comună la care vor participa proiectanţii care se ocupă de drumul expres Oradea - Arad, centura Sântandreiului şi viitoarea legătură a municipiului cu autostrada (foto sus) pentru a armoniza proiectele între ele. Voi reaminti propunerea noastră şi nu cred că nu va fi acceptată", a spus Dragoş.

Un miliard de euro!

După cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii administraţiilor locale din judeţele Bihor şi Arad s-au asociat pentru construirea pe fonduri europene a Drumului Expres Oradea – Arad, proiect estimat la un miliard de euro (foto jos).

Lucrările privind actualizarea studiului de fezabilitate din care provin schiţele care arată că drumul va trece prin cartierul "stelar" precum şi cele privind realizarea proiectului tehnic au fost atribuite firmei Consitrans pentru suma de 39,9 milioane lei.

Drumul expres va străbate judeţele Bihor şi Arad şi va avea o lungime totală de aproximativ 134,5 km.

Șoseaua va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri.

Valoarea estimată a lucrărilor pentru construirea Drumului Expres Oradea - Arad este de 1 miliard de euro, investiţia urmând să fie realizată de cele patru administraţii locale asociate în parteneriat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin accesarea fondurilor europene nerambursabile din Programul Operaţional Specific de Transport.