Lucrările pentru prelungirea pistei aeroportului orădean, finanțate cu peste 20 milioane euro din bani europeni și care au drept scop transformarea acesteia pentru a primi aeronave mari, se desfășoară în ritmul planificat, afirmă conducerea Consiliului Județean Bihor, în subordinea căruia funcționează aeroportul.

„Lucrările de prelungire a pistei de aterizare/decolare a Aeroportului Oradea se desfășoară conform graficului, stadiul fizic al acestora ajungând la 35%”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat.

Proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea”, în valoare de 133 milioane lei, prevede extinderea pistei aeroportului cu 420 de metri înspre Nojorid, așa încât lungimea pistei va ajunge la 2.520 de la 2.100 de metri pentru a permite operarea aeronavelor de capacitate mai mare, de tip Boeing 737 seriile 300-900 și Airbus 320/321. De asemenea, va fi achiziționat și instalat un sistem modern de telecomunicații, util pentru aterizarea aeronavelor, în orice condiții, și dinspre Nojorid.

Până în prezent au fost realizate lucrările de carotare și amplasare a cablurilor pentru balizajul suprafeței pistei existente, stabilizarea completă a pistei și a platformei de îmbarcare/debarcare, finalizarea canalizării pluviale pentru platforma de îmbarcare/debarcare și alte lucrări necesare bunei desfășurări a activității aeriene.

În prezent, proiectul se concentrează pe lucrări de canalizare pluvială a pistei și construirea traseelor de electroalimentare și transfer de date pentru mijloacele de comunicații și navigație. Pe lângă acestea, se desfășoară lucrări de sistematizare a zonelor adiacente pistei și de consolidare a acesteia. De asemenea, se efectuează așternerea stratului de fundație de balast pentru platforma de îmbarcare/debarcare.

(sursa foto: CJ Bihor)

În perioada următoare se vor desfășura mai multe lucrări esențiale, precizează CJ Bihor. Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie se va turna stratul de beton pe pistă, se va instala echipamentul de radionavigație în camere tehnice supraterane, se vor monta senzorii meteo și stâlpii de susținere a balizajului de apropiere. În plus, se va efectua așternerea stratului de balast stabilizat pe platforma de îmbarcare/debarcare.

Termenul de finalizare a proiectului este 21 decembrie 2023. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

La Aeroportul Oradea sunt în lucru încă două proiecte importante finanțate cu fonduri europene, pentru extinderea și eficientizarea energetică a terminalului de pasageri (177,5 milioane lei) și pentru creșterea siguranței și securității (72,229 milioane lei).

De precizat că acesta este ultimul exercițiu financiar al Uniunii Europene în care fondurile europene mai pot fi alocate pentru infrastructură aeroportuară, acesta fiind de altfel motivul pentru care Aeroportul orădean desfășoară concomitent cele trei lucrări.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!