Toamna la Palatul Baroc se anunţă de poveste. Generosul parc ce înconjoară clădirea va fi împodobit, începând din 19 septembrie, în straie magice, iar un tur de seară va însemna purcederea într-o lume a fanteziei, a luminilor şi a culorilor. Proiectul Magic Garden reprezintă o premieră naţională şi le va prezenta oaspeţilor, în stil modern, o parte din istoria Oradiei.

O lună magică

Proiectul "Magic Garden" se va desfăşura în perioada 19 septembrie - 18 octombrie, fiind iniţiat de Asociaţia Why Not Us, cu un bogat palmares de evenimente desfăşurate în special în Cluj-Napoca. Parteneri sunt gazdele, adică Episcopia Romano-Catolică a Oradiei, respectiv asociaţia Visit Oradea.

Menit să pună în valoare istoria bogată a complexului baroc şi, totodată, istoria eparhiei romano-catolice, programul este finanţat prin fonduri norvegiene, circa 200.000 de euro, de altfel o parte dintre artiştii implicaţi în punerea în practică a grădinii magice fiind tocmai din Norvegia. 

În perioada menţionată, în fiecare seară, între orele 20 şi 23, parcul Palatului Baroc, recent reabilitat şi îmbogăţit cu flori, plante şi arbori, va căpăta şi o dimensiune fantastică. "Este pentru prima dată când organizăm ceva atât de amplu într-un oraş. Am creat o poveste care va fi spusă în fiecare seară în grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic", spune Cornelia Borza (foto), regizor de teatru muzical şi totodată director artistic al "Magic Garden".

Camera prinţesei 

Oaspeţii grădinii feerice vor fi poftiţi în tururi ghidate de seară, conduse de actori costumaţi în personaje istorice ce au legătură cu trecutul locului. "În cadrul turului ghidat, vizitatorii vor putea descoperi şase instalaţii artistice, şase instalaţii multimedia interactive, opt actori cu rol de ghizi, care vor imita personalităţi istorice, dar şi opt spectacole de artă stradală care le vor completa experienţa", spun organizatorii. 

Printre altele, în grădină va fi instalată o "poartă magică", ce va integra muzică originală, lumini şi elemente interactive, care se vor activa când grupurile de vizitatori vor trece prin ea. Va mai fi o instalaţie numită "Camera prinţesei Sisi", numită şi "Camera oglinzilor". Împărăteasa Sisi a Austriei a stat vreme de câteva zile la Oradea în primăvara anului 1857, dormind într-un salon din Palatul Baroc. Instalaţia din grădină va imita budoarul prinţesei, "un loc misterios, intim", al cărui farmec va fi sporit de "reflexiile şi silueta pasageră a împărătesei", soţia rebelă a lui Franz Joseph. 

Prin poiana dirijorului

Totodată, oaspeţii vor trece prin "Poiana dirijorului", o instalaţie cu lumini, muzică şi proiecţii video, dedicată faimosului Michael Haydn, care a trăit, compus şi dirijat la Oradea. Muzicianul li se va "arăta" oaspeţilor în atelierul său, găsindu-şi inspiraţia şi reflectând la condiţia artistului. 

Proiectul cuprinde, după cum era de aşteptat, şi o instalaţie dedicată Regelui Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, care va avea aspecte holografice şi va prezenta faptele de vitejie şi credinţă ale acestuia. Pe traseu, vizitatorii vor păşi, de asemenea, pe "aleea luminată", pe "aleea toamnei" şi vor ajunge la "Inima Pământului", care va "pulsa", cu ajutorul unor videoproiectoare, pe treptele amfiteatrului.

Artiştii care lucrează în această perioadă la finalizarea viitoarelor atracţii din "grădina magică" sunt aleşi pe sprânceană. Printre ei se numără scenografa Diana Miroşu - care a lucrat inclusiv cu Cirque de Soleil, iar în acest an realizează un decor pentru "Burning Man", un festival popular din deşertul Nevadei - şi muzicianul Alexei Ţurcan, câştigător al Premiului Gopo pentru coloana sonoră a documentarului "România Sălbatică".

O vizită în parcul fanteziei va dura circa 30 de minute, iar preţul unui tur va fi de 30 lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii. Un preţ mic pentru o grădină ma...gică. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!