Imaginea oficială de oraş prosper a transformat Oradea într-o destinaţie pentru persoanele fără adăpost.

În perioada 1-15 octombrie, Poliţia Locală a ridicat de 266 de ori persoane care dormeau pe străzi, iar unele și cerșeau, în Oradea

„Acestea au fost transportate la gară şi îndrumate către localităţile de domiciliu sau, după caz, către Adăpostul de Noapte", a declarat pentru BIHOREANUL directorului Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Numărul cazurilor în care persoane fără adăpost au fost ridicate de pe domeniul public din Oradea este atât de mare și în contextul în care unele dintre acestea au fost găsite chiar și de patru ori în acel interval.

Cu alte cuvinte, după vizitele polițiștilor, mulți dintre oamenii străzii s-au întors în oraș. 

Dormitorul Oradea

Potrivit directorului Poliţiei Locale Oradea, doar 30 de persoane care trăiau pe străzi provin din municipiu.

Aproape 90% dintre persoanele fără adăpost ridicate din Oradea vin din alte localităţi, atrase de reclama făcută oraşului. Cele care vin din Bihor provin din Diosig, Sânmartin, Săcuieni, Tinca, Tileagd sau Valea lui Minai. Celelalte persoane vin din judeţele învecinate, cum ar fi Arad, Cluj, Satu Mare ori Sibiu", a explicat Milian.

În plus, în cadrul verificărilor în teren făcute în teren, angajaţii Compartimentului Cerşetorie din cadrul Poliţiei Locale Oradea au identificat 34 de persoane fără adăpost care apelau în mod repetat la mila publică.

Aceştia au întocmit procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în valoare de 2.300 lei şi au confiscat de la contravenienţi suma de 442 lei.

Poveşti de cartier

În majoritatea cazurilor, persoanele ridicate din Oradea de Poliţia Locală şi-au improvizat adăposturi în cartierele aglomerate ori în proximitatea acestora.

„Cele mai multe adăposturi improvizate au fost identificate în cartierele Ioşia şi Rogerius. Aici, aceste persoane primesc, găsesc sau chiar sustrag mai uşor saltele şi pături şi îşi găsesc mai uşor un loc unde să doarmă", a spus Samuel Milian.

Conducerea Poliţiei Locale Oradea îndeamnă populaţia să nu încurajeze aceste persoane să se stabilească în cartiere.

„Încercăm să găsim soluţii legale pentru fiecare persoană în parte, astfel încât să menţinem oraşul curat. Spre exemplu, după identificarea unui adăpost improvizat, poliţistul local rămâne la faţa locului până când angajaţii RER Vest îl desfiinţează şi salubrizează locul, pentru a evita ca aici să se stabilească alte persoane", a declarat Milian.

Poliţia Locală Oradea a intensificat în ultima perioadă eforturile de identificare şi ridicare din oraş a persoanelor care dorm pe străzi, pentru a evita producerea unor tragedii odată cu răcirea vremii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!