Directorii adjuncți ai Spitalului Județean din Oradea vor primi începând din ianuarie stimulente financiare lunare în valoare de până la două salarii minime brute, echivalentul a 6.000 lei, la cererea managerului Gheorghe Carp, care în luna octombrie atenționa asupra unor anomalii în salarizarea acestora și susținea că în caz contrar cei trei - directorul medical, directorul de îngrijiri și directorul financiar-contabil - ar urma să demisioneze.

„Au rămas pe vechile salarii"

Consiliul Local a aprobat majorarea salariilor Comitetului Director la propunerea primarului Florin Birta, care a dat curs unei cereri mai vechi formulate de managerul Gheorghe Carp.

„Odată cu unificarea spitalelor orădene într-o singură structură s-a dublat volumul de muncă a membrilor Comitetului Director. Dacă în cazul domnului Gheorghe Carp s-a găsit o formulă şi, chiar dacă nu primeşte două salarii de manager, i s-a majorat salariul, ceilalți din Comitetul Director - (n.r. directorul medical Lucia Daina, directorul de îngrijiri medicale Florin Rob şi directorul financiar-contabil Pompilia Ciurtin) au rămas pe vechile salarii, ca şi cum ar conduce doar Spitalul Judeţean", a explicat BIHOREANULUI primarul Florin Birta.

Hotărârea de Consiliu Local nu menționează o sumă anume, ci doar stabilește un plafon maxim până la care pot fi majorate salariile la propunerea managerului Gheorghe Carp: „Cuantumul stimulentului financiar lunar / director este de până la nivelul a două salarii minime brute pe țară (n.r. în valoare de 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023) și se va stabili prin Hotărâre de Consiliu de Administrație la propunerea managerului spitalului”.

Responsabilităţi mai multe

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului Hotărârii de Consiliu Local, în urma unificării Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a devenit cea mai complexă unitate spitalicească din Bihor.

Aceasta este deservită de 4.500 de angajaţi, din care 1.400 asistenţi medicali, 1.200 medici rezidenţi şi 450 de medici. „Datorită mărimii unităţii spitaliceşti, nivelul de responsabilitate şi complexitatea deciziilor membrilor Comitetului Director depăşesc nivelul unui spital cu 400 de paturi, unde salarizarea directorilor este astăzi similară spitalului din Oradea, care are 1.900 de paturi", se menţionează în document.

„Mai puţin decât un asistent medical”

În acest context, primarul Florin Birta a susţinut fără rezerve acordarea de stimulente financiare conducerii spitalului unificat.

Edilul a reluat pentru BIHOREANUL argumentele invocate de managerul Carp în cadrul conferinţei de presă din luna octombrie. „Nu este normal ca directorul de îngrijiri medicale, Florin Rob, să aibă un salariu de 5.000 lei în mână, în timp ce un asistent medical din spital, care nu are aceeaşi responsabilitate, câştigă 6.000 lei", a spus primarul.

Florin Birta a declarat că din ianuarie, odată cu acordarea stimulentelor financiare, venitul lunar al directorului de îngrijiri medicale ar putea să ajungă undeva la 7.000 lei. „Cuantumul stimulentelor financiare va fi stabilit de managerul Gheorghe Carp, noi doar i-am dat posibilitatea să crească salariile", a spus primarul.

„Cadrul legislativ nu permite”

Acordarea de stimulente financiare membrilor Comitetului Director al Spitalului Județean a fost aprobată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Social-democratul Liviu Sabău Popa a precizat că pesediştii nu se opun majorării veniturilor directorilor adjuncți, dar a susţinut că "în momentul de faţă cadrul legislativ nu permite acordarea acestor stimulente".

Grupul PSD a votat contra majorării salariilor "pentru a preîntâmpina să punem într-o situaţie neplăcută membrii Comitetului Director care, în cazul unui Control al Curţii, s-ar putea să returneze acele sume, cu dobânzi şi penalităţi".

În replică, primarul Florin Birta, susţinut de secretarul municipiului, Eugenia Borbei, care coordonează Direcţia Juridică din Primărie, a afirmat că stimulentele financiare se pot acorda fără probleme. "Interpretarea juriştilor din Primăria Oradea este că această Hotărâre de Consiliu Local este legală. Va veni Curtea de Conturi, poate şi alte instituţii de control, şi vor stabili legalitatea ei", a spus Birta.

Primarul Oradiei a mai afirmat că măsura acordării de stimulente a fost deja aplicată în alte localităţi din ţară şi s-a dovedit legală. „Altă soluţie, în acest moment, nu avem", a spus el.

„Majoraţi sau plecăm!”

Florin Birta a declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea a fost nevoită să majoreze salariile membrilor Comitetului Director. „Conducerea spitalului ne-a transmis: «Volumul de muncă a crescut, responsabilităţile au crescut... Dacă nu ne majoraţi salariile, de la 1 ianuarie plecăm»", a explicat primarul.

Managerul Gheorghe Carp a arătat într-o conferinţă de presă susținută în octombrie că Primăria Bucureşti a majorat cu peste 30% salariile personalului TESA din spitalele subordonate şi a cerut municipalităţii orădene să procedeze la fel.

Carp a ameninţat că în caz contrar cei trei directori adjuncți îşi vor da demisia, iar el le va urma exemplul.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!