Greva ortacilor de la compania minieră de cupru Vast Băiţa Plai s-a încheiat miercuri după-amiază. Conducerea companiei a promis că, în data de 27 septembrie, angajaţii vor primi atât tichetele de masă cât şi salariile restante, motiv pentru care, după 3 zile şi două nopţi în care au stat blocaţi în subteran, cei 106 de mineri au ieşit la suprafaţă şi îşi vor relua activitatea. 

"Oamenii au acceptat propunerea noastră, că îşi vor primi toate drepturile salariale restante săptămâna viitoare, pe 27 septembrie. Activitatea se va relua după programul normal", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al Vast Băiţa Plai, Viorel Stancu.

Așa cum ziarul nostru a mai scris, minerii au declanşat greva luni dimineaţă, la începutul programului de lucru. 106 ortaci care lucrează în subteran au coborât în galerii şi s-au blocat la 200 metri adâncime, refuzând să iasă, în timp ce colegii lor au rămas la suprafaţă. Oamenii au reclamat neplata salariilor pe ultima lună şi a tichetelor de masă pentru ultimele 3 luni lucrate.

Protestul a continuat şi marţi, când la faţa locului au ajuns şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, notificat de conducerea firmei despre situaţia creată. Echipa de control a verificat dacă angajatorul a respectat clauzele cuprinse în contractul colectiv de muncă, referitoare la plata salariilor, rezultatul controlului nefiind făcut public. 

Miercuri după-amiază, în urma negocierilor dintre conducerea firmei şi salariaţi, protestul a fost întrerupt.

"În urma negocierilor cu liderii sindicali, s-a decis că nu vor fi consecinţe pentru faptul că nu au urmat paşii legali pentru organizarea protestului, însă vor recupera orele nelucrate", a mai spus directorul executiv al Vast Băiţa Plai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!