Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...

Conform legii, indiferent de sumele date de recalculare, pensiile nu se vor micșora. Pe mineri îi deranjează, însă, faptul că la viitoarele indexări nu vor mai primi niciun ban în plus. Cum ar veni, în loc să vadă partea plină a paharului, că pensia rămâne neschimbată, deși după calcule ar trebui să fie mai mică, ei văd partea goală, că nu le va mai crește prin indexări.

Legea în sine a încercat să facă puțină ordine și dreptate în acest domeniu violat de mai toți politicienii, din motive populiste.

La viitoarea indexare de la începutul anului 2025, ce se anunță a fi de 10%, un miner cu o pensie de 6.000 lei pe lună ar fi trebuit să primească în plus 600 lei. Un profesor cu o pensie de 2.000 lei, doar 200 lei. Este echitabil acest sistem prin care cei care au pensii mai mari vor primi mai mulți bani decât cei cu pensii mici?

Sigur că în situația minerilor sunt și mecanicii de locomotivă, energeticienii, constructorii și în general toți cei care au beneficiat de grupe avantajoase de muncă. Ca să nu mai inventăm roata, ar trebui să vedem cum e la alții. În Germania, de pildă, pensia este plafonată, indiferent ce mare ștab ai fost la viața ta. Să vezi într-o asemenea situație cum ar picheta Prefectura băieții din servicii sau cei din justiție!

Alte țări preferă să dea aceeași pensie tuturor cetățenilor săi, cum e în Danemarca. Asta ar însemna să luăm tot fondul de pensii și să-l împărțim la numărul de pensionari. Ar fi un scandal și mai mare!

Cred că dacă protestatarii pierd această fereastră de oportunitate, că suntem în an electoral, noua lege va rămâne neschimbată. Măcar așa cei care visează să se pensioneze la 45 de ani se vor gândi de două ori dacă e cazul să pună pușca jos în puterea vârstei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!