Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a participat vineri la Oradea la conferinţa de presă organizată pe tema raportului de activitate a Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.

Cu această ocazie, Boloș a insistat că sediul nou înființatei Agenții Regionale de Investiţii şi Inovare ar trebui să fie la Oradea.

„Exemplu pentru România”

Fost director în Primăria Oradea, Marcel Boloş, a înfiinţat în 2008, în primul mandat al fostului primar Ilie Bolojan, actuala Direcţie Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Scopul acesteia este de a atrage finanţări europene în Oradea, iar Boloş a lăudat modul în care a făcut-o.

„Am pornit în 2008 din această direcţie cu 10 angajaţi şi mă uitam acum în raportul de activitate cum a crescut, iar astăzi are 24 de angajaţi şi un portofoliu de 1,1 miliarde euro. Nu pot decât să vă felicit. Sunteţi un exemplu pentru România", a spus ministrul.

Marcel Boloş a lăudat îndeosebi proiectul coridorului de mobilitate Nufărul – Cantemir, care va fi continuat cu pasajele subterane din pieţele Cetate şi Emanuil Gojdu, aflate în lucru, şi viitoarele pasaje de pe direcţia Bulevardul Magheru – Piaţa Bucureşti, acum în proiectare.

„Cred eu că, la finalul implementării, acest proiect va fi de referinţă europeană", a spus ministrul.

Pe lângă proiectele de mobilitate urbană, Boloş a mai amintit investiţiile făcute în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, izolarea termică a blocurilor şi regenerarea urbană a centrelor de cartier din Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Cantemir.

Pe placul Comisiei Europene

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale municipalităţii, ministrul Boloş a lăudat două "proiecte de referinţă": grădina termală din Ioşia, care va fi amenajată pe amplasamentului actualului ştrand, şi grădina urbană din Nufărul, amplasată pe terenul dintre parcul Salca şi centrul comercial Lotus.

Potrivit ministrului, cele două proiecte ar putea fi finanţate prin programul Bauhaus al Comisiei Europene, care îmbină funcţionalitatea cu esteticul în redesenarea spaţiilor publice într-un mod sustenabil şi prietenos cu mediu.

Şansele ca Oradea să obţină finanţare prin acest program sunt destul de mari. În regiunea Nord-Vest este în elaborare un singur proiect de acest gen, cel al unei grădini urbane de 10 hectare în Beclean. „M-aş bucura să avem măcar două proiecte selectate. Ar fi o premieră pentru România", a spus Boloş.

Ministrul a afirmat că, având în vedere importanţa pe care o acordă Comisia Europeană acestor proiecte, "este posibil ca la momentul în care se semnează contractul de finanţare sau în perioada implementării proiectului preşedinta Comisiei Europene (n.r. Ursula von der Leyen) să vină la faţa locului".

"Zbateţi-vă!"

În ceea ce priveşte planurile de viitor, ministrul Marcel Boloş a îndemnat conducerea municipalităţii orădene să insiste pentru stabilirea la Oradea a sediului Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare, care urmează să fie înfiinţată.

„Trebuie să vă zbateţi ca sediul Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare să fie aici", a spus Boloş.

Decizia înfiinţării agenţiei a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului de Dezvoltare Regională, format din preşedinţii de Consilii Judeţene din regiunea Nord Vest, care a avut loc pe 10 ianuarie la Bistriţa. „În cadrul şedinţei care va avea loc lunea viitoare la Zalău se va discuta unde va fi sediul acestei agenţii", a declarat pentru BIHOREANUL Boloş.

Ministrul a spus că, având în vedere experienţa în domeniul implementării proiectelor cu finanţare europeană, Oradea are cele mai mari şanse de a găzdui viitoarea structură regională.

Miza: 31,4 milioane euro!

Scopul înfiinţării agenţiei îl constituie realizarea unui cloud regional care să interconecteze bazele de date ale tuturor instituţiilor publice din cele şase judeţe din regiune (n.r. Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj).

Cloud-ul regional, un prim pas în calea obţinerii unui cloud naţional, va fi finanţat din fonduri europene alocate pentru digitalizarea sistemului public.

Viitorul centru de date are deja alocată o finanţare de 31,4 milioane euro. Şi, în cazul în care ar fi stabilit la Oradea, ar diversifica portofoliul de proiecte al oraşului axat până acum în special pe infrastructură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!