Amenajarea centrului de cartier din Piaţa Magnoliei s-ar putea încheia încă de anul acesta. Lucrările au fost realizate în proporţie de 90%, iar constructorii mai au de amplasat aparatele de joacă pentru copii, mobilierul urban şi de finalizat spaţiile verzi.
În curs de finalizare
"În momentul de faţă constructorii mai au de montat aparatele de joacă pentru copii, stâlpii de iluminat, unde am întâmpinat probleme de livrare a acestora, precum şi de finalizat spaţiile verzi. În funcţie de condiţiile meteorologice, lucrările se vor termina încă din acest an sau cel târziu în primăvara anului viitor", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Potrivit viceprimarului, lucrarea de artă din centrul piaţetei, care pe viitor îşi va asuma rolul de centru de cartier, va fi reabilitată în chiar ultima fază a investiției. "Piesa de artă va fi curăţată şi reabilitată în ultima etapă înainte de finalizarea investiţiei, ca să nu fie afectată de lucrări", a spus Dragoş.
După cum BIHOREANUL a mai scris, termenul de predare a lucrării cofinanţate din fonduri europene şi atribuită firmei Gavella pentru 10,9 milioane lei fără TVA este luna august a anului viitor, dar, în cel mai rău caz, va fi dată în folosinţă în primăvara lui 2023.
La Paştile viitoare...
Tot în primăvara anului viitor va fi redată orădenilor şi piaţeta din strada Alexandru Cazaban. "Cam pe sărbătorile de Paşti lucrarea va fi gata, astfel încât în noaptea de Înviere orădenii să poată face înconjurul bisericii (n.r. Sfântul Duh Mângâietorul)", i-a promis Călin Roman, directorul firmei Erbașu Transilvania, ministrului Boloş.
Lucrările de reabilitare a Pieţei Cazaban au fost atribuite pentru suma de 12,3 milioane lei plus TVA cu termen de predare la jumătatea anului viitor. "Stadiul de realizare a lucrărilor este undeva la 60%. Mai avem de finalizat partea de pavaj, de racordare la utilităţi şi de plantare de arbori", a spus Roman.
Viitorul centru de cartier va avea în mijloc o fântână arteziană cu jocuri de apă şi circa 129 de corpuri de iluminat în pavaj.
"Pavajul este unic în România. Dalele din pavaj au o grosime de 18 centimetri, în condiţiile în care cel mai gros pavaj din România este abia de 8 centimetri", a declarat directorul Erbaşu Transilvania, care a încheiat afirmând că "pavajul va trebui să ţină o mie de ani".
În ceea ce priveşte amenajarea centrului de cartier din Nufărul, de lângă McDonalds, realizată de firma Gavella, pentru suma de 6,7 milioane lei fără TVA, lucrările sunt finalizate în proporţie de circa 80%.
"Mai avem de executat circa 500 metri pătraţi de pavaj şi de amenajat spaţiile verzi", a declarat directorul Gavella, Gheorghe Vajai.
Exemplul Oradea
Toate cele trei centre de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt cofinanţate din fonduri europene, printr-un proiect de mobilitate urbană privind înfiinţarea de centre policentrice.
"Este vorba de un proiect unic în România, care va putea fi luat ca exemplu de toate municipalităţile din ţară cu privire la modul în care poate fi îmbunătăţit confortul şi calitatea vieţii populaţiei", a declarat, în cadrul vizitei la faţa locului, ministrul Marcel Boloş.
Potrivit acestuia, administraţiile locale din ţară vor putea demara proiecte similare. Din primăvara anului viitor, aceștia vor putea aplica pentru atragerea de finanţări europene totalizând 1 miliard de euro pentru proiectele de regenerare urbană şi încă 800 milioane euro pentru proiectele de mobilitate urbană.
Foto: Szilagyi Lorand, video: Paul Lelea