Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacţionat în scandalul demiterii profesorului Florin Nicoară de la conducerea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din Oradea.

Într-o declaraţie făcută pentru site-ul edupedu.ro, ministrul afirmă în esenţă că decizia luată de şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, a fost luată în condiţii legale, dar în opinia sa nu este oportună, în condiţiile în care mai sunt doar câteva săptămâni până la susţinerea examenelor naţionale.

După cum se ştie, scandalul a pornit după ce Florin Nicoară, a fost demis în urmă cu o săptămână, pe  21 mai, prin votul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, pe motiv că, în ciuda faptului că oraşul este în scenariul I, fiecare clasă din această şcoală are o zi în care stă acasă, cu lecţii online. În  Gojdu, orele aveau în continuare 40 de minute, iar pauzele 5 minute, timp în care elevii oricum nu aveau voie să iasă din clase, fapt ce a stârnit revolta şefului IŞJ, Virgil Blage.

"Sunt două perspective. Din perspectiva legalităţii, a respectării ad-litteram a prevederilor ordinului comun de ministru, atunci când rata de infectare este mai mică de 1 la mie, elevii revin integral cu prezenţă fizică, cu excepţia situaţiilor în care infrastructura nu permite asigurarea condiţiilor de protecţie sanitară. Mai există şi alte situaţii în care, spre exemplu, cadre didactice sunt indisponibile deoarece sunt infectate şi trebuie să stea în izolare, caz în care, de asemenea, orele se pot face în online, chiar dacă orele trebuie să fie făcute în online – dacă nu există profesor suplinitor, chiar dacă rata de infectare în care funcţionează şcoala este mai mică de 1 la mie. Asta este perspectiva legală. Deci dacă nu sunt întrunite aceste condiţii de excepţie, într-adevăr, ordinul comun de ministru spune că şcoala se derulează cu prezenţă fizică pentru toţi elevii. Dacă din perspectivă legală lucrurile stau aşa cum v-am precizat, din perspectiva oportunităţii găsesc că o astfel de măsură nu este oportună în momentul în care mai sunt doar câteva săptămâni până la săptămâna susţinerea examenelor naţionale", a declarat Cîmpeanu.

Şeful Educaţiei a mai precizat că "măsura inspectoratului (de demitere a directorului - n.r.) a fost luată în condiţii legale, conform legii inspectorul general poate să aplice această sancţiune pentru directorii care nu sunt stabilizaţi printr-un concurs care să privilegieze competenţă", cu trimitere la faptul că Florin Nicoară îşi încheiase pe 9 ianuarie 2021 mandatul câştigat prin concurs în 2016, iar în prezent era director prin numire de către inspectorat.

În acest context, ministrul a accentuat "importanţa organizării pentru ocuparea funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar strict pe criterii de competenţă, care să asigure o bună guvernanţă şcolilor". "Dacă am fi fost în această situaţie, schimbarea respectivă nu ar mai fi fost posibilă", a mai spus Cîmpeanu.

Întrebat de Edupedu dacă, după știința sa, ISJ Bihor mai reproşează ceva conducerii Colegiului Gojdu, Cîmpeanu nu a oferit un răspuns clar. El a precizat însă că "am încercat prin toate reglementările pe care le-am promovat să dăm posibilitatea şcolii să se adapteze la condiţiile reale, care diferă de la o şcoală la alta, de la o zonă la alta, diferă foarte mult". "În acest context nu cunosc exact, dar pot să mă gândesc la faptul că s-a dorit respectarea decalării programului orar pentru a nu se crea aglomerări. E o presupunere, nu ştiu", a mai spus el.

Decizia de demitere a directorului Florin Nicoară a stârnit numeroase reacții în spațiul public, profesorii dar şi elevii solidarizându-se şi participând chiar la proteste - în două rânduri - pentru susţinerea acestuia. Cel mai recent protest a fost organizat joi, când circa 200 de elevi - atât de la Gojdu cât şi de la alte şcoli din oraş - au mers în marş până la Inspectoratul Şcolar, cerând, între altele, şi demisia şefului IŞJ, Virgil Blage. La rândul său, profesorul Florin Nicoară susţine că decizia lui Blage ar fi o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta. El a contestat decizia de demitere în instanţă. 

Pe de altă parte, scandalul pare departe de a se fi terminat. Şeful Inspectoratului Şcolar a mai dezvăluit şi că, anterior deciziei sale, a reclamat la Ministerul Educaţiei mai multe transferuri "neclare" din şcoală.