Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost la Oradea. Primarul Florin Birta a discutat miercuri la Primărie cu ministrul despre asigurarea cantităţii de gaz necesare încălzirii oraşului în sezonul rece 2023-2024 și a anunțat ulterior că Oradea are asigurată toată cantitatea de 1,2 MWh de gaze naturale necesară pentru încălzire.

Gaz pentru încălzire este...

„Pot să vă asigur că avem asigurată toată cantitatea necesară de gaze naturale pentru această iarnă, astfel că nu vor exista probleme în acest sens”, a anunțat primarul Florin Birta, citat într-un comunicat al Primăriei.

La începutul lunii octombrie, Termoficare Oradea avea deja înmagazinată o cantitate de 300.000 MWh de gaz, echivalentul consumului necesar într-o lună şi jumătate de iarnă grea sau mai bine de două luni de la începutul sezonului rece. Diferenţa este în prezent acoperită din contractările făcute cu diferiţi furnizori.

În ceea ce priveşte consumatorii industriali, operatorul de termoficare are asigurat tot gazul necesar până la sfârşitul anului şi se pregăteşte să lanseze o licitaţie pentru achiziţionarea diferenţei.

"Perspectivele sunt bune. Spre deosebire de anii anteriori, există gaz pe piaţă şi nu cred că vor fi probleme cu asigurarea necesarului pentru această iarnă", a explicat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare Călin Ungur.

... rămâne de văzut la ce preţ

În ceea ce priveşte preţul care va fi plătit de populaţie şi agenţii economici orădeni, în această iarnă pentru energia termică obţinută cu acest gaz Termoficare face calcule.

"Săptămâna viitoare vom avea un rezultat al acestor calcule. Încă nu ştim dacă şi cât va creşte preţul gigacaloriei", a explicat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Noul preţ local al gigacaloriei precum şi componenta care revine de plată populaţiei vor fi stabilite, cel mai probabil, în şedinţa de Consiliu Local de miercurea viitoare.

În prezent, orădenii deserviţi de Termoficare plătesc 373 lei pentru o gigacalorie, sumă la care bugetul local adaugă o subvenţie de 68 lei, mult mai mică decât cea din alte oraşe.

Iarna trecută, preţuri mai mic practicau municipalităţi ca Arad (351 lei pe gigacalorie şi o subvenţie de 669 lei) şi Cluj-Napoca (278 lei şi o subvenţie de 481 lei).

În  schimb, cu  tarife mai mari operau societățile de termoficare din Craiova (499 lei cu subvenţie de 203 lei) şi Timişoara (438 lei cu subvenţie de 435 lei).

Municipalitatea orădeană încearcă să forțeze scăderea prețului gigacalorie prin reducerea pierderilor, diminuarea componentei de gaz folosit la obținerea ei și creșterea procentului de apă geotermală, mult mai ieftină, respectiv prin valorificarea energiei solare.

Proiecte de viitor

Potrivit comunicatului de presă în care anunță vizita ministrului Energiei la Oradea, Primăria își dorește să ceară în viitorul ciclu bugetar finanțare europeană pentru trei proiecte energetice majore.

Primul proiect este de fapt o continuare a investițiilor în reabilitarea conductelor de încălzire, fapt pentru care a și fost numit neoficial Termoficare IV, etapa a treia fiind încă în derulare.

Proiectul vizează înlocuirea rețelelor de distribuție aferente a 26 de puncte termice și este estimat la 49 milioane euro, fără TVA.

La fel, municipalitatea vrea să obțină finanțări de circa 51,2 milioane euro, fără TVA, pentru construirea în curtea CET a unui „dublet” format dintr-o pompă de extragere a apei geotermale și una de reinjecție în subteran a acesteia după ce și-a cedat energia termică în procesul de obținere a agentului termic.

Un alt proiect, estimat la 20 milioane euro, vizează amenajarea unui parc fotovoltaic pe un amplasament de 20 de hectare din incinta actualului depozit de zgură și cenușă din Episcopia Bihor.

Cu o capacitate proiectată de 17,8 MW, parcul fotovoltaic ar da o utilitate amplasamentului, acum în paragină, și ar produce energie electrică din surse regenerabile și nepoluante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!