Modernizarea Podului Intelectualilor din Oradea se va încheia săptămâna viitoare. Constructorii mai au de terminat pavarea ultimei porţiuni de la intrarea pe pasarelă, reglarea luminilor de tip LED de pe pod şi finisajele la balustrade, respectiv rampa de acces dinspre Aleea Emanuil Gojdu.

În sfârșit, muncitorii se pregătesc să închidă şantierul. "Termenul contractual iniţial, stabilit pentru 20 octombrie, a fost prelungit cu aproape 30 de zile, ca urmare a perioadei în care s-au căutat soluţii pentru relocarea conductei de gaz de sub pod, dar constructorii au promis că vor preda lucrarea în următoarele 2-3 zile", a declarat BIHOREANULUI directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

În intervalul rămas, executantul se va ocupa de ultimele finisaje. "În momentul de faţă se lucrează la pavarea cu piatră cubică a ultimei porţiuni de la intrarea pe pod, se fac reglajele luminilor de pe pod şi la finisajele de la balustrade, respectiv rampa de acces dinspre Aleea Emanuil Gojdu", a explicat Marchiş.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, suprafaţa pavată urmează să fie acoperită cu un lac cu rol de protecţie, pasarela va fi iluminată cu reflectoare de tip LED, cablurile vor fi încastrate sub pasarelă, iar schela va fi demontată.

Primul pod "anti-îngheţ"

După cum BIHOREANUL a mai scris, pasarela hobanată, care leagă cele două maluri ale Crişului Repede, este primul pod orădean dotat cu instalaţie anti-îngheţ în pardoseală.

Menită să împiedice formarea gheţuşului în anotimpul rece, ea este formată din circa 2.500 metri de cablu, alimentat cu energie electrică şi legat la o instalaţie de comandă şi control.

Măsura, folosită îndeosebi în zonele pietonale, este menită să evite alunecarea trecătorilor în perioadele reci cu îngheț.

Închis peste cinci luni!

Podul Intelectualilor a fost închis traficului pietonal începând din 3 aprilie pentru desfăşurarea şantierului în condiţii de siguranţă. În ciuda termenului din contract, Primăria își asumase redeschiderea acestuia în luna iulie, însă acest fapt nu s-a întâmplat. 

Pasarela a fost redeschisă accesului public pe jumătate din lăţimea ei, pe 11 septembrie, odată cu începerea anului şcolar

Lucrările au fost însă prelungite de operaţiunea de înlocuire a reţelelor de gaz de sub pasarelă. Proprietarul acestora şi-a dorit adoptarea unei soluţii tehnice care să permită accesul facil la reţea în cazul unor avarii, în timp ce reprezentanţii municipalităţii au insistat ca aceasta să fie mascată din raţiuni estetice.

Lucrările de reabilitare a Podului Intelectualilor, cu o istorie de peste 150 de ani, au fost atribuite asocierii de firme formate din Freyrom şi Procons Group, pentru suma de 3,6 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!