Prima ediție a „Tipografiei de idei”, un proiect estival demarat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și care a cuprins zeci de evenimente interesante, inclusiv concerte cu artiști și trupe legendare, s-a încheiat duminică seară.

În total, evenimentele au atras peste 20.000 de oameni, ceea ce a depășit așteptările muzeografilor orădeni.

„Când am gândit proiectul, estimam o prezență totală de circa 15.000 de persoane”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul MȚC, Gabriel Moisa. Organizatorii știu că și-au depășit obiectivul, cu cel puțin 5.000 de oameni, grație tichetelor gratuite pe care le-au distribuit participanților.

Muzeul este și „entertainment”

„Tipografia de idei” a însemnat întâlniri cu trei campioni olimpici (Maria Olaru, Gabriela Szabo și Ana Maria Popescu), spectacole de teatru, ateliere pentru copii, conferințe cu diverși specialiști, proiecții de filme și multe concerte, simfonice, jazz ori rock, toate cu intrare liberă. Au cântat în curtea MȚC Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Hot Jazz Band, Iris (foto), Compact, Vunk, Cargo, iar duminică seară, la finalul proiectului, Bosquito.

MȚC a organizat acest proiect pentru a atrage lumea la muzeu (motto-ul fiind, de altfel, #hailamuzeu), dar și pentru a răspunde nevoii oamenilor de a se delecta cu evenimente de calitate. „Anul trecut, UNESCO a actualizat definiția muzeului, definiție care acum spune că muzeul are și rol de entertainment (n.r. distracție). Asta am încercat să oferim publicului”, a precizat Moisa.

Succesul de care s-a bucurat proiectul i-a convins pe muzeografi că trebuie să existe și alte ediții ale „Tipografiei de idei”. Managerul MȚC a precizat că și vara viitoare, instituția va organiza o paletă largă de evenimente atractive, însă nu la fel de condensată ca la această primă ediție, când au fost concerte cu nume mari în seri consecutive. „Anul viitor vom începe în mai și vom avea două concerte mari pe lună”, a spus Moisa.

Când rock, când latino

Concertul care a închis această primă ediție a proiectului estival a fost pe măsura seriei. Trupa Bosquito (Radu Almășan, Ciprian Pascal, Dorin Țapu, Mircea Preda și Gilberto Ortega), ale cărei piese erau frecvent fredonate în urmă cu 20 de ani, a făcut o adevărată petrecere latino-rock, duminică seară, în curtea MȚC.

Aproximativ 2.500 de oameni, inclusiv mulți adolescenți care nici nu erau născuți când Bosquito era „pe val”, s-au strâns în fața scenei, iar foarte mulți dintre ei au dovedit nu doar că știu cântecele vechi ale formației, ci și pe cele mai noi.

Ritmurile latino ale unor cântece precum „Pepita”, „Pas cu pas” sau „Hopa hopa” i-au făcut pe orădeni să danseze nestingheriți, ca la o mare petrecere, iar melodiile „Sunt tânăr” și „Lampa arsă” au fost cântate de mulți de la primul până la ultimul vers.

Solistul și fondatorul trupei, Radu Almășan, acum cu un look rock, nu de „latino lover”, cum avea la începutul anilor 2000, a și glumit pe seama faptului că piesa „Sunt tânăr”, cu elogii pentru femei și vin, s-a cântat în curtea MȚC. „Asta e piesă de cântat la muzeu, mă, băieți?”, le-a spus el colegilor de trupă, râzând. Tot Almășan i-a complimentat de mai multe ori pe orădeni, spunând că sunt un public primitor și „wow”, care determină trupa să fie tot mai bună.

Bosquito a cântat excelent și cântecele rock, care au făcut ca pletele din public să se scuture aproape involuntar, iar cubanezul Gilberto Ortega, membru al trupei, a oferit un solo de percuție antrenant.

După aproape două ore de latino-rock, trupa a plecat de pe scenă, dar a fost chemată intens înapoi de fani, așa că a încheiat concertul cu „Întuneric în culori” și „Țigano”. Închiderea au asigurat-o orădenii, cu un val intens de aplauze.

Vezi care a fost atmosfera la concertul Bosquito:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!