În cea de-a şasea zi de când sunt în Grecia şi sting incendiile de vegetaţie, pompierii români au avut parte de un moment neaşteptat. Un copil grec a mers la ei şi le-a dăruit plăcinte şi porumb fiert, mulţumindu-le că îi apară satul în care trăieşte.

Potrivit site-ului de ştiri Digi24.ro, echipajele române se află vineri în zona localităţilor Metochi şi Kalyvia, de pe insula Evia, unde sting flăcările.

Pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) sunt publicate mai multe mărturii ale salvatorilor care îi laudă pe săteni pentru recunoştinţa neaşteptată pe care le-o oferă.

"Ne-au mişcat gesturile localnicilor… Am mers în Grecia să ajutăm, însă am primit mult mai mult! Nu ne aşteptam la aşa o mare recunoştinţă. Ne bucură sufletul să vedem cum ne privesc, cum ne dau «Bună ziua» şi ne zic «Mulţumesc!». Toţi cei care ne-au ieşit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor", au transmis pompierii.

Gestul care i-a emoţionat cel mai mult a fost cel al unui băieţel grec, care i-a vizitat vineri dimineaţă şi le-a dăruit plăcinte şi porumb fiert "drept mulţumire pentru că îi protejau satul".

Astfel de momente, mai scriu ei, îi ajută să treacă peste clipele de epuizare.

Vineri, potrivit reprezentanţilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pompierii români acţionează cu ajutorul a şase maşini de stingere, două cinsterne cu apă şi o dronă pentru localizarea incendiilor. Alături de salvatorii români sunt şi cei din Republica Moldova, care intervin cu două maşini de stingere.

Întreaga misiune este coordonată de autorităţile elene.

Echipajele din România au ajuns sâmbăta trecută în Grecia, iar duminică s-au deplasat pe insula Evia.

Printre pompierii români care sting incendii în Grecia se numără şi doi bihoreni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Este vorba despre plutonier Florin Mădălin Sălăgean (Detaşamentul 1 Oradea) şi plutonier major Cătălin Andrei Mada (Garda 1 Mai).