Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, protocolul de colaborare pentru construirea viitorului spital din strada Vlădeasa.

S-au înţeles pe sarcini...

Municipalitatea orădeană, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor" şi Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu" şi-au împărţit responsabilităţile în ceea ce priveşte realizarea proiectului.

"În urma discuţiilor purtate cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, s-a identificat o suprafaţă de 2,8 hectare de teren în strada Vlădeasa pe care CJ-ul o va transfera Primăriei pentru construcţia acestui spital. Asociaţia va face studiul de prefezabilitate, spitalul municipal va face studiul de fezabilitate, iar noi ne vom ocupa de curăţarea terenului de acele clădiri existente acolo şi de obţinerea finanţării pentru construirea viitorului spital", le-a explicat primarul Birta consilierilor locali.

Un spital de milioane

Viitorul spital va fi construit pe un amplasament de la mijlocul străzii Vlădeasa pe un teren al fostelor unităţi de grăniceri aflat acum în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor, care îl va pune la dispoziţia municipalităţii.

Noua unitate, destinată secţiilor de boli infecţioase şi pneumologie, va avea 100 de paturi pentru boli infecţioase, cu posibilitatea de extindere cu 50 de paturi pentru situaţii de pandemie, 130 de paturi de pneumologie şi propriul laboratorul medical şi compartiment de radiologie şi imagistică.

Investiţia totală este estimată la peste 30 milioane euro, dar suma va fi apreciată mai exact abia în urma realizării studiului de fezabilitate.

Staţiunea balneară Oradea

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a aprobat, tot cu unanimitate de voturi, arealul municipiului care urmează să primească titlul de staţiune balneară.

Potrivit propunerii municipalităţii, staţiunea ar urma să cuprindă malurile Crişului Repede, din amonte de Podul Constantin Prezan până în aval la podul de la şoseaua de centură din Rogeius, zona centrală cu clădirile-monument, zona Universităţii, viitoarea grădină termală din Ioşia şi mai multe zone verzi.

Liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel, a cerut extinderea acestui areal dincolo de strada Dragoş Vodă, cu cartierele Mihai Eminescu şi Tokai.

"Privăm aceste zone cu spaţii neconstruite de oportunitate de finanţare pentru diferite investiţii care ar putea fi benefice pentru Oradea", a argumentat Pavel.

În replică, primarul Birta a declarat că stabilirea arealului viitoarei staţiuni balneare nu stă în puterea municipalităţii.

"Această zonă a fost delimitată în urma unor consultări cu specialiştii din ministere şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. Inclusiv astăzi facem modificări ale arealului tot în urma unor solicitări a institutului", a spus Birta.

Iese Universitatea, intră malul Crişului Repede...

Concret, printr-o adresă transmisă săptămâna trecută Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, care se ocupă de obţinerea titlului de staţiune balneară, reprezentanţii Institutului Balnear au propus eliminarea unei porţiuni din zona Universităţii dinspre şoseaua de centură

În schimb, aceștia au susținut integrarea zonei Spitalului Judeţean cu strada Gheorghe Doja şi a malului Crişului Repede din zona forajului termal 4006 pentru că ar include atât aquapark-ul Nymphaea cât şi hotelurile din zonă, Parcul Brătianu şi zona verde a Dealului Ciuperca.

În acest context, primarul a spus că municipalitatea nu va mai insista în faţa specialiştilor pentru extinderea arealului.

"Este, oricum, un pas înainte că vom avea o staţiune balneară delimitată în cadrul municipiului...", a declarat Birta.

Străzi de modernizat...

Tot joi şi tot cu unanimitate de voturi, Consiliul Local a mai aprobat indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea străzilor Aurel Covaci şi Bunyitai Vince dintre Calea Bihorului şi Matei Corvin din cartierul Oncea.

Lucrările de modernizare a străzii Aurel Covaci, cu o lungime de 579 metri şi câte o bandă pe sens, sunt estimate la o valoare de 2,8 milioane lei inclusiv TVA şi ar urma să aibă un termen de finalizare de şase luni.

La fel, modernizarea străzii tot cu două benzi, Bunyitai Vince, lungă de 566 metri au fost apreciate la 2,6 milioane lei. Termenul de execuţie va fi de cinci luni.

Cele două lucrări vor fi suportate din bugetul local.