Sesiunea de examene pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante la nivelul instanţelor şi parchetelor din ţară s-a dovedit un dezastru, cel puţin în Bihor, unde din 11 posturi scoase la mezat, doar pentru trei s-au găsit pretendenţi.

Pentru şefia Tribunalului Bihor, în trecut una dintre cele mai râvnite funcţii, nu a candidat nimeni. 

Fără candidați... 

Concret, în cazul instanţelor de judecată, au fost scoase la examen: funcţia de preşedinte al Tribunalului Bihor, posturile de preşedinte şi vicepreşedinte la Judecătoria Oradea şi funcţiile de preşedinte de la Judecătoriile Beiuş, Marghita şi Salonta. 

Dar instanţele vor fi conduse, în continuare, cu delegaţie, căci nu au fost dorite de niciun magistrat.

Astfel, Tribunalul Bihor este condus de vicepreşedinta instanţei, judecătoarea Teodora Balogh, la fel la Judecătoria Oradea: activitatea e coordonată de vicepreşedinta Crenguţa Crăciun, căreia îi expiră, însă, mandatul pe 22 decembrie 2022. Judecătoria Salonta are preşedintele delegat din 2021, pe judecătorul Liviu Ardelean. La Marghita, instanţa e condusă, tot cu delegaţie, de judecătoarea Livia Borta-Iacob, iar la Beiuş, de către judecătoarea Ioana Popa.

Nici procurorii nu s-au bătut pentru cele trei funcţii de prim-procuror şi două de prim-procuror adjunct vacante din judeţ.

Este vorba despre funcţia de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru care a candidat procuroarea Georgeta Monica Matei, postul de prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, dorit de actuala deţinătoare a funcţiei, Miriam Mihai, şi de şefiile Parchetelor Marghita, Salonta şi  Aleşd.

Dintre acestea din urmă, doar pentru cea din Aleşd au fost pretendenţi: actualul prim-procuror, Rodica Popa, şi un coleg de-al ei de la Parchetul Oradea, Vlad Benţan.

Schimbări la parchete

Examenele au constat într-o testare psihologică, o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane şi susţinerea proiectului de management, însă actuala şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd, care conducea unitatea din 2020, cu delegaţie, nu a mai ajuns să-şi prezinte idelile. A fost decăzută din dreptul de a concura după ce comisia de examinare a stabilit că a depăşit din motive imputabile termenul până la care putea să-şi depună proiectul, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al CSM.

Ca atare, procurorul Vlad Benţan a concurat de unul singur pentru şefia Parchetului Aleşd şi a reuşit să promoveze cu o medie de 7,780.

Procuroarea Miriam Mihai, care a candidat pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost notată cu 8,075 și a obținut postul, în timp ce noul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Georgeta Monica Matei, a reuşit să-şi câştige postul cu media de 9,060. 

În această sesiune au fost scoase la examen, în total, 213 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim-procuror adjunct, pentru care au candidat numai 101 procurori. În cazul judecătorilor, au fost 169 de posturi de conducere, pentru care au candidat doar 58 de judecători. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!