Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.

Orădenii nu se vor îmbogăți brusc după această investiție masivă. Însă au ocazia să arate viitorilor investitori că aici este un mediu de afaceri prietenos, cu oameni de calitate, care-și văd de munca lor. În ciuda unor suspiciuni, nu cred că vom suferi din cauza poluării sau a altor inconveniente aduse de industria anvelopelor. Mai țineți minte în ce hal polua fabrica de ciment, până a venit o firmă multinațională care a pus lucrurile la punct?

Sau ce mizerii făcea CET-ul nostru, sau cum polua la greu Alumina? Cu noile tehnologii nu mai există industrii poluante, ci doar patroni care, din motive financiare, nesocotesc cu bună știință normele de mediu. Or, în cazul de față, finlandezii au spus-o, de multe ori și foarte apăsat, că vom avea o fabrică prietenoasă cu mediul.

Perspectivele se arată favorabile. Fabrica e proiectată să producă 6 milioane de anvelope pe an. Dar utilajul cheie, calandrul, poate produce de trei ori mai mult, ceea ce înseamnă că de pe acum proprietarii se gândesc ca în viitor să mărească producția, dacă piața și conjunctura o cer.

Ce destin pe Oradea! După ce ani buni am fost un oraș de pantofari care încălța un sfert din Europa, acum vom ajunge să încălțăm jantele mașinilor din Europa Centrală și de Est.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!