Riveranii nu îşi pot băga maşinile în curte şi nici măcar să intre cu ele pe stradă. Când pleacă la muncă, oamenii sunt nevoiţi să iasă din casă cu cizme de gumă, pe care să le pună apoi în portbagaj, şi să îşi ducă cu ei pantofi de schimb.

Din cauza nesincronizării unor lucrări comandate de administrația locală, situația va persista... 

„Nu ai pe unde să circuli"

Mai bine de 20 de străzi sunt acoperite de săptămâni în șir cu „smârcuri”, din care maşinile ies cu greu. Situaţia este cu atât mai şocantă cu cât străzile Coziei, Mărăşti, Mimozei, Moţilor, General Leonard Mociulschi, Ion Vidu, Alexandru Vaida Voivod, Bacăului şi altele din jur sunt situate nu într-un cătun uitat de lume, ci în centrul oraşului Oradea! 

„Accesul pe stradă este inimaginabil. Din cauza noroaielor, dimineaţa plec de acasă cu o încălţăminte, după care o schimb la maşină şi la fel şi la întoarcere", a reclamat BIHOREANULUI un locuitor de pe strada Coziei.

Situaţia este general valabilă pentru toate străzile învecinate, intrate la începutul acestui an în lucrări de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare menajeră. 

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât pe unele străzi, cum ar fi Coziei, lucrările s-au încheiat, dar constructorii nu au readus carosabilul la starea iniţială. „Efectiv nu ai pe unde să circuli. Nici trotuare nu mai sunt", a reclamat orădeanul.

Lucrări de apă şi canalizare

BIHOREANUL a aflat că şantierele, deschise în vara anului trecut, au avut termen de execuţie de 14 luni, deci ar trebui să fie pe terminate. Investiţia vizează înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare şi a fost comandată de Compania de Apă Oradea unei asocieri de firme reprezentate de Leko Construct din care mai fac parte constructorii Drumuri Orăşeneşti şi Electro Excell Green Consulting.

Deşi pe unele tronsoane lucrările au fost încheiate, străzile au rămas în continuare desfundate, iar ploile de toamnă au dus la apariţia noroaielor.

"Condiţii puţin mai delicate"

Situaţia se va menţine cel puţin până în primăvara anului viitor. De ce? Pentru că aleșii orădenilor au aprobat joia trecută un proiect care prevede refacerea de această dată a canalizării pluviale pe străzile respective. Astfel, asfaltul va fi turnat abia după ce și aceste lucrări vor fi gata. 

„Într-adevăr, au finalizat aproape toate aceste înlocuiri de conducte de canalizare menajeră şi străzile din această zonă arată prost. Ele au fost refăcute la nivel de balast, pentru că am luat decizia - după consultarea cu Direcţia Tehnică şi cu CAO şi Direcţia Economică de la noi - să le dăm aceşti bani în plus pentru a schimba şi canalizarea pluvială pe acele străzi", a recunoscut primarul Florin Birta, joi, la finalul ședinței de Consiliu Local în care a fost aprobată noua investiție și în contextul în care consilierii PSD au reproșat administrației locale starea jalnică a acelei zone. 

Potrivit primarului Birta, după ce lucrările la canalizarea pluvială vor fi gata, în loc să asfalteze doar traseul conductelor, constructorii vor pune asfalt nou pe toată suprafața respectivelor străzi. Asta însă nu acum, ci undeva în vara anului viitor. „Până la primăvară, accesul în aceste străzi va fi unul mai dificil şi în condiţii puţin mai delicate, dar, la vară, cu siguranţă aceste străzi vor arăta de nivelul oraşului Oradea", a promis primarul.

Florin Birta a declarat că, la finalul lucrărilor, locuitorii celor 20 de străzi vor avea toată infrastructura reabilitată, de la reţele de apă şi gaz la canalizare menajeră şi pluvială, iar carosabilul va fi refăcut integral.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!