Administrația Bazinală de Apă Crișuri s-a mutat în sediu nou, o clădire construită de la zero pe strada Atelierelor nr. 6-8 din Oradea și dotată inclusiv cu buncăr de adăpostire a populației civile.

Miercuri, la inaugurarea clădirii, au fost prezenți doi foști miniștri UDMR, Cseke Attila și Tánczos Barna, acesta din urmă folosindu-se de prilej pentru a-l lăuda, în absența lui, pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, despre care a spus că este „unicat”, pentru că este politicianul care nu doar le dă teme de făcut miniștrilor, ci își amintește și să le mulțumească atunci când îi îndeplinesc doleanțele.

Cu terasă pe acoperiș

Noul sediu ABA Crișuri are o suprafață utilă de aproape 2.500 mp, desfășurată la subsol, parter și două etaje. Lucrările, finanțate de Administrația Națională a Apelor Române, au început în 2017 și au costat 26,1 milioane lei, sumă care a cuprins și dotarea imobilului.

La parterul instituției au fost amenajate birourile la care ajung și cetățenii care au nevoie de diverse autorizări, dispeceratul și sălile în care se vor gestiona situațiile de urgență, la primul etaj este secretariatul instituției, birourile directorilor și ale altor angajați, iar la etajul II, pe lângă birouri, există și o terasă pe care ABA o poate folosi pentru evenimente, cu prilejul inaugurării având loc aici o expoziție a unor lucrări făcute de elevi din Bihor de Ziua Apei, sărbătorită săptămâna trecută.

În subsolul clădirii, ABA Crișuri a amenajat un adăpost de protecție civilă, care ar putea deservi populația Oradiei în caz de nevoie, și inspectat inclusiv de oficialii prezenți la evenimentul de inaugurare.

„Un sediu pe care îl meritați”

„Aștept această zi din 2016. (...) Îmi dă o satisfacție pozitivă, pentru că reușim să punem baza unui sediu regional care nu este pentru mine, pentru dumneavoastră (n.r. angajații ABA Crișuri), ci pentru viitor. (...) De aici încolo, trebuie să ne facem și mai bine meseria”, a spus directorul Pásztor Sándor, la scurta ceremonie de inaugurare la care au luat parte și numeroși subordonați ai săi.

Prefectul Bihorului, Dumitru Țiplea, a lăudat și el clădirea modernă în care s-a mutat ABA Crișuri, spunând că instituția are acum „un sediu pe care îl meritați”, iar fostul ministru al Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, le-a urat angajaților ca de-acum înainte să obțină „rezultate și mai bune”, precizând că ABA Crișuri este fruntașă între administrațiile de apă din țară la atragerea de fonduri din PNRR pentru piste pentru bicicliști pe digurile apelor. Mai precis, ABA Crișuri urmează să amenajeze, cu 15 milioane de euro, 190 de kilometri de trasee cicloturistice de-a lungul râurilor pe care le are în administrare.

Laude și de la Tánczos

Și mai multe laude a adus fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, căruia Pásztor i-a fost consilier responsabil de problema apelor. Tánczos și-a lăudat fostul subaltern, spunând că abia a ținut pasul cu Pásztor, cât timp au lucrat împreună, și a menționat și că instituțiile publice trebuie să aibă sedii moderne, astfel încât angajații lor să fie stimulați să lucreze eficient.

„Se pot uita foarte mulți cu invidie la această investiție, și din mediul public, și din privat, și pot pune întrebarea dacă a fost necesară. Instituțiile trebuie să fie cel puțin la fel de performante ca mediul privat, astfel încât o zonă, o regiune, un județ să se poată dezvolta”, a spus fostul ministru al mediului.

Tánczos l-a lăudat serios și pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care însă nu a fost prezent la eveniment, aflându-se la inaugurarea unei fabrici noi. „Aveți un unicat aici, pe domnul Bolojan”, a spus fostul ministru, povestind un episod petrecut când era ministru al Mediului și a primit un telefon de la politicianul bihorean. Tánczos a mărturisit că se aștepta să primească noi „teme” de la Bolojan, care îl suna frecvent să-i spună despre probleme care aveau nevoie de rezolvare, dar a fost surprins să afle că apelul telefonic era doar pentru a-i mulțumi că a susținut modificarea unei legi în domeniul mediului. „Nu uită să zică mulțumesc, o raritate în administrația românească”, a spus ex-ministrul despre șeful administrației județene din Bihor.

În ce mai investește ABA banii

Ca să contracareze viitoarele comentarii despre cum ABA Crișuri investește o sumă mare în sediul propriu, același Tánczos a menționat și proiectele pe care instituția le derulează din 2020 încoace, dorind să sublinieze astfel că sub conducerea lui Pásztor infrastructura hidrologică nu este ignorată. „Sunt 120 de milioane de euro atrase din fonduri europene în trei ani și jumătate, 23 de proiecte, dintre care 15 în execuție - 23 de proiecte din 30 la nivel național, în administrațiile de ape”, a precizat Tánczos.

Lista investițiilor pe care ABA le are în derulare mai cuprinde proiectul de 40 de milioane euro pentru consolidarea barajului Leșu, amânat de mulți ani, dar care stă să înceapă, după spusele oficialilor, un proiect de montare a unor sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare pe râuri, lucrările din centrul Oradiei, unde se amenajează o promenadă pe malul drept al Crișului, sub podul Sf. Ladislau, și un proiect pentru reducerea efectelor secetei pedologice, de 4 milioane de euro, dar despre care nu s-au oferit încă alte detalii.

Vechiul sediu ABA Crișuri, aflat pe strada Ion Bogdan nr. 35, va găzdui de acum înainte Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, care funcționa într-o clădire de dimensiuni mai mici aflată pe strada Atelierelor și care acum devine parte a sediului central ABA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!