Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, ca municipiul Oradea să primească statutul de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru o porţiune de 444 de hectare. Cu acelaşi prilej, municipiul Marghita şi comuna Vadu Crişului au primit statut de staţiuni turistice de interes local.

Concret, potrivit unei informări, Executivul a decis modificarea HG nr. 1016/2011 privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură.

"Actul normativ prevede acordarea statului de staţiune balneară şi balneoclimaterică pentru un areal din Municipiului Oradea, judeţul Bihor. Arealul, situat în zona în zona central istorică a oraşului, cu o suprafaţă de 444 hectare, dispune de  4 surse importante de apă geotermală cu proprietăţi terapeutice în tratarea afecţiunilor reumatismale, neurologice şi posttraumatice cronice ale aparatului locomotor", se explică în document.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat şi Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Astfel, după cum arată un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, România are o nouă staţiune de interes naţional (Oraşul Vişeu de Sus din judeţul Maramureş) şi alte 17 de interes local.

Două dintre cele 17 sunt din Bihor, fiind vorba despre municipiul Marghita şi comuna Vadu Crişului.

Noutăţile sunt importante, dat fiind că noul statut le va permite acestor localităţi să atragă mai uşor investiţii, respectiv fonduri europene pentru dezvoltare.

„Felicitări tuturor comunităților care au devenit astăzi stațiuni turistice! În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi opotunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Prin obținerea statutului de stațiune balneară și balneoclimaterică, Oradea va reprezenta un pol important în dezvoltarea turistică. Vom putea beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone. Totodată, se va consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul”, a precizat, într-un comunicat transmis pe 15 iulie, Mihai Jurca, city-managerul orașului Oradea.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna mai a anului 2020, Oradea a fost declarată, tot prin HG, staţiune turistică de interes naţional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!