Luni, 5 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele bogate în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții: 

Explozie la gaze!

Războiul din Ucraina a declanșat o criză a gazului care riscă să ardă la buzunar cele 14.000 de familii orădene și firmele deservite de operatorul Distrigaz Vest.

Începând din 1 octombrie, principalul furnizor de gaz al orădenilor va majora prețul gazului furnizat populației la peste 1.900 lei megawattul, de zece ori mai mult decât era toamna trecută, și va renunța, în premieră, la consumatorii non-casnici, criza fără precedent a energiei afectând inclusiv societatea Termoficare Oradea, care, din lipsă de ofertanți, are asigurat doar 60% din necesarul de gaz pentru sezonul rece.

Vin din Bihor!

Schimbarea climei, cu înmulțirea zilelor însorite, transformă Bihorul într-o zonă ideală pentru cultivarea viei, la fel ca în faimoasa regiune franceză Bordeaux.

Începută ca o pasiune, fabricarea vinurilor s-a profesionalizat accelerat, viticultorii bihoreni ajungând să investească milioane de euro în podgorii cu sute de soiuri, crame cu lifturi între vii, pivnițe și conace pentru turiștii pasionați.

Bani din joacă

Mii de copii și adolescenți se joacă ore întregi pe calculator, spre disperarea părinților. Unii ca să-și alunge plictiseala, alții visând să ajungă gameri. Foarte puțini reușesc, însă, să se remarce. La doar 16 ani, orădeanul Andrei Ursu (foto jos), pe numele de „scenă” zAndy, a izbutit.

Până acum, Andrei a câștigat 200.000 de dolari din turneele de Fortnite și țintește mai sus! În noiembrie, va participa la Campionatul Mondial din SUA, iar în curând va face parte dintr-o echipă profesionistă de gameri.

Judeţ în fum

Bihorul ocupă locul doi în ţară după urgenţele medicale provocate de consumul de canabis şi etnobotanice, arată cel mai recent raport, pe anul trecut, al Agenției Naționale Antidrog. Suntem „zonă de risc mare”, indică cifrele oficiale, cu consumatori ocazionali și dependenţi tot mai tineri şi mai interesaţi de „otrăvuri” puternice, care să le ofere o deconectare totală de realitate.

„Vor să evadeze”, a explicat BIHOREANULUI şi Rareş Buştean, ofiţer specializat în combaterea criminalităţii organizate şi doctorand în Sociologie la Universitatea din Oradea. Teza pe care o va prezenta public chiar în următoarele zile este cea mai amplă analiză din ultimii ani despre acest fenomen în judeţ, bazată inclusiv pe interviuri cu consumatori şi traficanţi...

Lugaș Resort

La doar o lună după inaugurarea cu tam-tam, în prezența ministrului Cseke Attila, „centrul turistic” din Lugașu de Jos este deja închis și generează doar... cheltuieli.

Ansamblul format din 8 căsuțe din lemn pe care Primăria a tocat aproape 800.000 euro este nefolosit, iar primarul Sorban Levente a refuzat să explice de ce, „spionând” reporterii BIHOREANULUI și punând un subaltern să-i urmărească prin comună.

Trafic cu daune

Tot mai multe mașini accidentate sunt „cârpite” în ateliere neautorizate din cauza unei lacune în legislația asigurărilor obligatorii RCA.

În loc să apeleze la un service autorizat, proprietarii vehiculelor avariate preferă să încaseze sumele pe care asiguratorii le oferă rapid pentru reparații în regie proprie, făcute cel mai adesea superficial, astfel că mașinile circulă „peticite”.

TIME OUT

Magie la palat

Toamna la Palatul Baroc se anunță de poveste. Generosul parc ce înconjoară clădirea va fi împodobit, începând din 19 septembrie, în straie magice, iar un tur de seară va însemna purcederea într-o lume a fanteziei, a luminilor și a culorilor.

Proiectul Magic Garden reprezintă o premieră națională și le va prezenta oaspeților, în stil modern, o parte din istoria Oradiei.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea... la curent

Prețurile tot mai ridicate din benzinării îi fac și pe bihoreni să aleagă vehicule electrice. În județ sunt înmatriculate 393 de autoturisme electrice, dintre care aproape jumătate achiziționate în acest an.

Principala problemă de care se lovesc, însă, șoferii de electrice este infrastructura de încărcare. În Oradea sunt încă puține stații de alimentare, iar în județ deloc!

Pielarul din Cetate

Aleea Breslelor din Cetate, o zonă anume creată pentru găzduirea și promovarea meșterilor care cunosc meserii uitate, mai are doar doi chiriași: specialista în țesături Ida Pázmán și pielarul Leontin Călugăr. „Mi se pare locul perfect pentru asemenea ateliere. Dacă am fi mai mulți, ar fi și mai bine pentru Cetate”, oftează bărbatul.

Leontin a învățat de unul singur să coasă pielea în anul în care a terminat liceul și a vrut să facă senzație pe litoral. Zeci de ani mai târziu, a devenit meșter pielar, iar acum turiștii care vizitează fortăreața orașului nu-i ratează atelierul.

Separarea e soluția!

Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei.

Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.

OPINII

Agenția imobiliară Biserica Nufărul
de Mircea Chirilă

Poate mai țineți minte că Biserica Sf. Apostol Andrei a primit de la Prea Cucernicul Petru Filip un teren pe care oamenii în sutană l-au vândut unui supermarket pe bani buni și apoi s-au băgat cu lingura de pantofi pe actualul amplasament, astfel încât dacă te sui în clopotniță poți apăsa butonul de la liftul blocului.

Astfel de fapte au făcut ca bisericile să fie beneficiarele unor terenuri după care acum plânge administrația locală. Pentru a putea amplasa un investitor care vine cu 50 milioane de euro, edilii au fost nevoiți să cumpere de la Parohia Ortodoxă Nufărul teren la prețul de 20 euro metrul pătrat, ceea ce ne costă pe toți peste 5 milioane de euro.

Autorități fără autoritate
de Adrian Criș

Indiferent ce politician a condus Prefectura Bihor, juriștii instituției constată că trei dintre cele 101 administrații locale din județ se remarcă de câțiva ani prin frecvența actelor discreționare și ilegale, tustrele fiind conduse de edili cu mai multe mandate în spate.

În urmă cu un deceniu, edilul din Finiș plătea 1,8 milioane lei pentru lucrări în realitate neexecutate la un pod. Acum doi ani cerea de la Județ mai multe pachete de ajutoare UE decât numărul nevoiașilor din comună. Anul acesta a fost prins cu un furt de lemne.

PREMIILE LUI BIHOREL

Alergie la politicieni: Ioan Mang și Petru Filip nu se sinchisesc că au terenurile pline cu ambrozie; Drumari cu ouă: Cum s-a trezit un bihorean cu o grămadă urât mirositoare în fața casei; Dezacord la acord: De ce a respins Tribunalul Bihor acordul de recunoaștere a vinovăției lui Dorinel Edu; Afară cu mașinuțele! Primăria Oradea numai nu reușește să populeze parcurile centrale cu jocuri pentru copii; Înot contra-cronometru: Abonamentele de la Bazinul Olimpic îi nemulțumesc pe înotători; România emailată: ISJ Bihor răspunde la mailuri cu greșeli.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!