Luni, 8 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Oradea spartă

La mai puțin de 6 ani după reabilitarea cu bani europeni, Piața Unirii din Oradea are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut. Devenită o adevărată carte de vizită a orașului, piața centrală are dalele crăpate, artezienele adesea defecte și este scufundată în beznă, dar, deși lucrarea e în garanție până în 2026, Primăria nu ia măsuri față de constructori, care în schimb acuză proasta ei „exploatare”. 

Autostrada chix

După ruperea contractului cu firmele din grupul Selina pentru lotul de autostradă Biharia – Chiribiș, CNAIR pregătește și anularea licitației câștigate de bucureștenii de la Erbașu pentru Chiribiș - Suplacu de Barcău. Șansa ca Transilvania să aibă autostradă între Oradea și Cluj a fost compromisă chiar de CNAIR, care a făcut licitații cu documentații fără soluții pentru remedierea lucrărilor degradate și a tergiversat atribuirea contractelor către firmele câștigătoare.

Hoții de Finiș

Un fost inginer silvic, ieșit „din sistemul corupt”, dezvăluie: în timp ce sătenii din Finiș nu au lemne de foc, din pădurea comunei se fură cu complicitatea celor datori s-o păzească. Devenit șofer de TIR după 14 ani în silvicultură, Moisa Man îi acuză pe șeful postului de poliție și pe șeful districtului silvic că-i acoperă pe hoții de lemne, între care se numără inclusiv un pădurar, un afacerist cu cazier și primarul prins la furat, deși are, pe numele nevestei, propria firmă de exploatare forestieră.

Cod roșu la UPU

Inaugurată de nici doi ani, noua Unitate de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean Oradea are deja nevoie de mai multe „operații”. Cea mai modernă UPU din țară are defecte cauzate atât de proiectant, cât și de constructori: încăperile se inundă din cauza infiltrării ploii prin acoperiș, ambulanțele mai înalte nu încap în zona de acces, iar ventilația și canalizarea sunt ineficiente.

Colac peste pupăză, constructorul amenință cu pierderea garanției, din cauza unor intervenții ulterioare prost făcute de alte firme! 

Influenceri de Bihor 

Poveștile unor bihoreni care au ajuns vedete online și trăiesc din fotografii și clipuri publicate pe rețelele de socializare. Cei mai mulți dintre influenceri și-au câștigat notorietatea datorită unor filmări care atrag publicul fie prin limbajul neaoș, ardelenesc, fie printr-un conținut anume țintit, de la jocuri video până la modă și gastronomie.

Vindecare pe munte 

În Bihor, copiii cu autism, ADHD sau alte dizabilități își pot trata afecțiunile... la înălțime. În premieră națională, clubul Cassio Montana derulează un program terapeutic de cățărări pe trasee de via ferrata și rafting pentru copiii cu dizabilități, care astfel își dezvoltă nu doar motricitatea, ci și încrederea în ei.

TIMP LIBER
Oradea, olé! 

Melodiile lui Charlie Chaplin, flamenco în formă pură și operă interpretată de un tenor de renume sunt atracțiile primei ediții a festivalului Sounds of Oradea. Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 august, în centrul orașului, unde vor fi instalate mii de scaune pentru toți cei care vor să se delecteze cu trei seri culturale, ai căror protagoniști ajung în premieră în Oradea.

OPINII

Activitățile subterane ale Primăriei

De Mircea Chirilă

Vă mai amintiți ce circ a fost cu construirea podului din zona Sovata? Sau ce scandal cu drumul expres, unde specialiști în trafic (probabil în traficul de țigări) estimau că pe acesta nu va circula nimeni, iar acum se merge aproape bară la bară? Dar despre inutilitatea pasajului Magheru, unde Primăria e acuzată că n-a făcut destul de larg subteranul, pentru parcarea mașinilor celor care își scot copiii de la Oltea Doamna?

Dracul din detalii

De Adrian Criș 

Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei. La ploi torențiale, cum a căzut una acum vreo două săptămâni, apa se infiltrează prin terasă fiindcă, ulterior recepționării clădirii, o firmă, alta decât cea constructoare, a găurit membrana hidroizolatoare pentru a monta niște aparatură pe acoperiș, fără să anunțe constructorul și fără să refacă izolația. Treabă de Dorel. 

PREMIILE LUI BIHOREL 

Apariție de senzație: Lilla Debelka a inventat combinația rochie-ie cu sigla de partid pe abdomen; Cseke secretosul: Ministrul bihorean al Dezvoltării le dă cu flit și jurnaliștilor din București; Ambulanța PSD: Concursurile cu dedicație de la Serviciul de Ambulanță Bihor și-au stabilit „câștigătorii”; Iarba verde de acasă: Într-o stație CFR din Oradea trenurile „patinează” din cauza buruienilor; Bolt cu frâna trasă: Compania care a umplut Oradea de trotinete electrice sfidează Primăria; Și funcționar, și pensionar: Secretarul comunei Pomezeu, acuzat că a lăcomit la două venituri. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!