Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, instituție condusă din 2018 de un interimar, are un nou director pe durată limitată, al treilea în ultimii 5 ani.

Ministrul Culturii, PNL-ista Raluca Turcan, a numit în această funcție un jurist angajat tocmai la Primăria Oradea, prin detașare pe cel mult 6 luni. Asta, în condițiile în care municipalitatea depune proiecte spre avizare Direcției de Cultură, ba chiar este în proces cu instituția pentru declasarea unor clădiri dărâmate din Piața Cetate, pe care municipalitatea vrea s-o modernizeze.

Numit prin Ordin

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, l-a numit în această funcție pe Andrei Borbely, de profesie jurist, angajat la Primăria Oradea, pe o perioadă de 6 luni.

Numirea a fost făcută joia trecută, prin Ordinul 631/21.09.2023: „Începând cu data de 22 septembrie, dl. Borbely Andrei, având funcția publică de execuție consilier juridic clasa I, grad profesional superior, în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, exercită cu caracter temporar, prin detașare pe o perioadă maximă de 6 luni, funcția publică de conducere vacantă de director executiv gradul II al Direcției Județene pentru Cultură Bihor”.

Potrivit acestuia, în calitatea de director interimar, juristul va avea un salariu lunar brut de 12.306 lei, la care se adaugă o indemnizație de hrană de 347 lei/lună.

Direcția Județeană pentru Cultură are o conducere interimară din 2018, când directorul de atunci, Lucian Silaghi, s-a confruntat cu probleme de sănătate, fiind înlocuit până la începutul acestui an de Adriana Ruge, intrată atunci în concediu maternal. În ultimele 6 luni, aceasta a fost înlocuită de contabila instituției, Veronica Șanta.

Prima măsură a noului director interimar Andrei Borbely a fost să convoace o ședință de lucru cu angajații instituției, luni dimineață.

Primăria, în proces cu Direcția de Cultură

Detașarea unui jurist tocmai de la Primăria Oradea pentru șefia Direcției pentru Cultură Bihor ridică semne majore de întrebare.

Pe de o parte, nu e clar de ce a fost ales un jurist și nu un om de cultură, cu experiență în management. În plus, Direcția pentru Cultură Bihor are rolul de a aviza sau nu proiecte importante ale Primăriei Oradea, care vizează modificări în zona centrală a orașului. 

Mai mult, cele două se judecă în instanță. Administrația locală a intentat Ministerului Culturii și Direcției pentru Cultură un proces din cauza refuzului avizării de către Comisia Națională de Monumente Istorice a unui proiect cu fonduri europene pentru modernizarea zonei pieței.

Concret, în incinta Pieței Cetate au statut de monument hala arsă în incendiul din iulie 2020 și sediul Administrației Domeniului Public, Primăria vizând restaurarea halei și construirea în interiorul acesteia a unei structuri din aluminiu și sticlă, iar pentru lucrări au fost demolate corpuri de clădire care nu au statut de monument, dar erau protejate datorită poziției lor în centrul istoric protejat al orașului și trebuiau declasate în prealabil.

După mai multe divergențe și o perioadă în care Comisia Națională de Monumente Istorice nu a avizat această procedură, proiectul de modernizare a Pieței Cetate a fost „partajat” în două etape, în prima fiind avizată restaurarea fostei hale arse, iar în cea de-a doua urmând să fie obținut avizul pentru modernizarea întregii piețe, cu amenajarea unei parcări subterane.

Procesul intentat Ministerului Culturii de Primăria Oradea a început în noiembrie 2020 la Curtea de Apel București, care în luna aprilie a acestui an a obligat Ministerul să soluționeze cererea administrației locale de declasare. Ministerul Culturii a atacat, însă, soluția, astfel că ultimul cuvânt în litigiu îl va avea instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prefectura s-a rugat de primarie

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta a spus că nu vede o problemă în propunerea făcută de municipalitate, argumentând că aceasta a venit la solicitarea... Prefecturii.

"Prefectura Bihor, pentru că Direcția pentru Cultură avea director interimar o persoană specializată în achiziții și are puțin personal, a solicitat Primăriei Oradea, pentru că este cea mai mare instituție din administrația locală din județ, o propunere pentru o persoană care să aibă pregătire juridică să poată fi numită temporar la Direcția pentru Cultură. Am cerut doamnei Borbei (n.r. - secretarul municipiului, care coordonează activitatea juriștilor Primăriei) o propunere, l-a propus pe dl Andrei Borbely, cu care nu are nicio legătură decât de serviciu, și am comunicat această propunere Prefecturii, care a înaintat-o Ministerului Culturii. În opinia noastră, nu este nicio problemă în această propunere, chiar dacă suntem în proces cu Direcția pentru Cultură și cu Ministerul Culturii, procesul se judecă la București și nu are nicio legătură această numire cu procesul. S-a urmărit doar ca la Direcția pentru Cultură să ajungă o persoană cu pregătire juridică", a declarat luni Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!