Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market.

În ciuda celor mai mici salarii din țară și a sărăciei endemice din Oradea, s-a creat o categorie de consumatori care sunt mult mai atenți la originea și calitatea produselor. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care piețele volante au așa mare trecere. Mulți orădeni, chiar dacă trebuie să facă un drum mai lung, se duc și la piața din Paleu, unde știu că mai pot găsi câte un produs tradițional din care să nu se scurgă îngrășămintele chimice.

De o vreme, la final de săptămână, standurile unei piețe volante sunt amplasate și în Piața Unirii. Conceptul acesta, de a aduce astfel de activități în buricul târgului, este întâlnit și afară, de obicei în piețele centrale. Târgurile durează până pe la amiază, după care se face curat și nici nu știi că în acele locuri, cu câteva ore înainte, se vindeau toate minunățiile.

Cred că astfel de piețe ar putea să funcționeze foarte bine nu doar la sfârșit de săptămână, ci zilnic. Locația perfectă ar fi Cetatea, unde e spațiu berechet și n-ar deranja pe nimeni. De ani buni ne chinuim să populăm fortăreața, care din păcate e în continuare cam pustie. Ar fi locul perfect unde, pe lângă produse bio, s-ar putea comercializa mâncăruri și băuturi autohtone. Ar fi un târg în toată regula.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!