La 36 de ani, românca Ana Maria Ienea a devenit, de câteva săptămâni, managerul de vânzări al celui mai cunoscut lanţ hotelier din Turcia - Rixos, care are resorturi luxoase în mai multe zone ale lumii, inclusiv în Elveţia şi în Emiratele Arabe Unite.

Sportivă de performanţă

Cum a ajuns să ocupe a treia cea mai importantă funcţie în ierarhia Rixos Turcia a povestit chiar ea săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri din incinta hotelului Rixos Premium Belek cu mai mulţi jurnalişti români, inclusiv de la BIHOREANUL, care au ajuns în Antalya, Turcia, într-un infotrip.

Născută în Arad, dar mutată cu părinţii la doar două luni în Bucureşti, Ana Maria Ienea a fost în adolescenţă o voleibalistă talentată a clubului Dinamo, care a făcut parte inclusiv din lotul naţional de tineret.

La 17 ani, după 7 ani în care şi-a dedicat copilăria şi adolescenţa sportului, a renunţat, iar după examenul de Bacalaureat s-a înscris la Facultatea de Litere a Universităţii Spiru Haret, specializarea engleză - franceză. Căutându-şi în acea perioadă şi un loc de muncă, a ajuns secretară la o firmă de construcţii, unde l-a întâlnit pe viitorul său soţ turc.

În 2009, la scurt timp după ce s-a căsătorit, Ana Maria a decis să plece din România în Turcia împreună cu soțul ei. "Am ajuns în Antalya fără să ştiu o boabă în limba turcă. Am crezut că cel mai potrivit job pentru cineva care nu cunoaşte limba ar fi turismul. Şi aşa am început aventura. Primul meu job a fost ca agent de relaţii cu publicul. Bineînţeles că între timp am învăţat şi limba de la nativi, iar încet am tot avansat. Am avut mai multe funcţii, inclusiv asistent manager", povesteşte românca.

Viaţa ei s-a schimbat în 2016, când a ajuns manager de relaţii cu clienţii la resortul The Land of Legends, un hotel din lanţul Rixos, care pe vremea aceea încă era în construcţii. "Am simţit că fac parte din acel loc, că sunt într-o familie", mărturiseşte ea.

Întrebată cât de greu i-a fost să avanseze într-un stat musulman, Ana Maria recunoaşte că trebuie să fii ambiţios. "Este greu, dar întotdeauna greutăţile le-am văzut ca pe nişte provocări. Am ştiut clar ce vreau să fac, unde vreau să ajung. Da, o problemă este lupta cu oamenii, să-i faci să înţeleagă că religia nu are culoare, că nu există diferenţă între femeie şi bărbat, dar putem trece peste orice dacă ne dorim", spune ea.

Carieră internaţională

De o lună, Ana Maria este manager de vânzări al tuturor hotelurilor Rixos din Turcia, Rixos fiind cel mai cunoscut lanţ hotelier local, care are în total 27 de hoteluri, atât în Turcia, cât şi Emiratele Arabe Unite, Egipt, Elveţia, Rusia, Ucraina, Croaţia, Kazahstan şi Libia.


(Hotelul Rixos Premium Belek)

Românca aspiră chiar la mai mult. "Nu vreau să mă opresc aici. Când am intrat eu în familia Rixos, am ştiut că vreau să ajung mai departe. Sunt aici, dar aspir la mai mult. Momentan sunt focusată pe hotelurile din Turcia, dar avem 27 de hoteluri, deci îmi doresc o carieră internaţională", mai spune ea.

Pentru a ajunge unde îşi propune, Ana Maria este foarte activă. "Femeia bionică se trezeşte dimineaţa la ora 4.30 - 5. Îmi ajunge, pentru că aşa sunt setată de câţiva ani buni, mai ales după ce am divorţat, să dorm calitativ. Mă trezesc, fac meditaţie, yoga, sport, duş, cafea, mă pregătesc pentru muncă. Merg la serviciu, termin programul la ora 18, iar când mă duc acasă fac curăţenie, mâncare, petrec timpul cu fiul meu, iar seara, înainte să dorm, citesc sau mă uit la un film", povesteşte Ana Maria. Despre fiul său spune că iubeşte sportul, de la vârsta de 3 ani practicând înotul de performanţă, acum fiind în vârstă de 10 ani şi 6 luni.

Turismul în România

Ana Maria Ienea vine des acasă, în România. Întrebată ce părere are despre turismul românesc, după ce a învăţat despre cel din Turcia, ea spune că "este foarte mult de lucrat".

"Este nevoie de o investiţie uriaşă în a educa oamenii, pentru că omul sfinţeşte locul. Dacă primesc un pahar cu apă cu zâmbetul pe buze, poate să fie şi apă de la robinet. Poate sunt resorturi de zeci, sute de milioane de euro, dar serviciile în anumite zone ale ţării lasă de dorit", spune ea. Și un specialist ca Ana Maria e greu de contrazis...