Municipalitatea orădeană cumpără, în premieră naţională, tramvaie bidirecţionale pentru a face faţă viitoarelor şantiere.

"Special pentru Oradea"

Primăria Oradea a scos la licitaţie achiziţionarea a 9 tramvaie noi, dintre care 3 garnituri ar urma să fie bidirecţionale, în luna august. "Tramvaiele bidirecţionale vor fi construite special pentru Oradea. Nu ştiu să mai aibă altcineva în ţară", a declarat pentru BIHOREANUL directorul OTL, Adrian Revnic.

Garniturile vor arăta la exterior la fel ca tramvaiele unidirecţionale, cu deosebirea că vor avea câte o cabină pentru vatman la ambele capete.

"Avantajul tramvaielor bidirecţionale este că pot folosi un singur fir. Dacă se lucrează pe linie şi într-un punct circulaţia este blocată de şantier vatmanul se mută la cealaltă cabină şi tramvaiul porneşte în cealaltă direcţie", a spus Revnic.

OTL a simţit nevoia achiziţiei unor astfel de garnituri cu ocazia marilor lucrări de infrastructură lansate anul trecut în Piaţa Gojdu.

Potrivit directorului, "dacă OTL ar fi avut astfel de tramvaie în perioada în care traficul a fost închis prin fostul centru civic de lucrările la pasaje, am fi putut asigura circulaţia garniturilor până la Aura, lucru care ar fi fost în avantajul călătorilor".

Achiziţia garniturilor bidirecţionale ar putea să îşi dovedească utilitatea în anii următori, având în vedere că municipalitatea orădeană pregăteşte construcţia de noi pasaje subterane pe străzi aglomerate precum Republicii şi Decebal, investiţii care inevitabil vor bloca circulaţia tramvaielor.

Ar vrea 25 de garnituri noi...

Cele 9 tramvaie vor fi achiziţionate cu finanţare prin PNRR, cu posibilitatea de a creşte numărul lor la 16, dacă municipalitatea orădeană va găsi noi surse de finanţare.

La licitaţia organizată de municipalitate s-a înscris până la termenul limită un singur constructor de garnituri.

"Oferta a fost depusă de către Societatea Astra Vagoane Călători SA, cu o valoare estimată a unui tramvai de 8,7 milioane lei, fără TVA, şi o valoare estimată a achiziţiei de 79 milioane lei, fără TVA", a transmis marţi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

În cazul în care municipalitatea orădeană ar găsi fonduri pentru extinderea contractului la 25 de garnituri, preţul total ar fi undeva la 219,6 milioane lei, fără TVA, echivalentul a circa 44,2 milioane euro plus TVA.

Termenul de livrare pentru primele nouă tramvaie va fi între 12 şi 18 luni.

Garniturile vor fi dotate cu aer condiţionat, vor avea podea coborâtă 100% şi vor recupera energie la frânare. Lungimea acestora va fi cuprinsă între 26 şi 28 de metri, iar capacitatea minimă de 168 pasageri, dintre care minimum 40 pe scaune.

Viitoarele tramvaie se vor adăuga flotei existente, care cuprinde şi cele 20 de tramvaie achiziţionate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi livrate în perioada 2020 – 2022 tot de firma Astra Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!