Constructorul podului Centenarului a depus singura oferă pentru reabilitarea pasarelei hobanate din Oradea până la termenul limită din 4 mai.

O singură ofertă...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, din asocierea condusă de Freyrom SA mai fac parte, ca asociat, Procons Group şi Ritmoteh în calitate de subcontractant. Comisia de licitaţie urmează să analizeze oferta depusă de asociaţia în perioada următoare. Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 4 milioane lei plus TVA.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pasarela hobanată (n.r. susţinută cu corzi de oţel) este una dintre cele mai vechi de acest tip din România. În anii ʼ90 pasarela a fost poreclită de orădeni "Podul intelectualilor" denumire care a intrat în ulterior în uzul public.

"Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat într-una din cele mai frumoase zone centrale ale oraşului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crişului Repede, cât şi frumoasa arhitectură a mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului, numit "Podul Paralelor", a fost înlocuit cu un pod metalic. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, unul dintre cele mai vechi de acest tip din ţară", a transmis Primăria.

... pentru reabilitarea pasarelei

Pasarela hobanată are o lungime totală de 85,85 metri şi două deschideri de 63,75 metri şi 22,10 metri. Lăţimea pasarelei pietonale este de 3,75 metri, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis şi două lise de parapet.

Suprafaţa totală ocupată de pod cu amenajările conexe (rampe de acces, scări de acces) este de aproximativ 700 metri.

Construcţia necesită, printre multe altele, refacerea şi pavarea cu granit a scărilor de acces pe pod, acoperirea cu granit a căii de călcare pe pod, recondiţionarea parapetului metalic şi înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de tip LED.

"Proiectul va aduce beneficii importante comunităţii, precum asigurarea accesibilităţii la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranţei circulaţiei pietonale, dar şi beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertăţii fiind o verigă importantă în zona de spaţii verzi a municipiului, rol susţinut de învecinarea cu râul Crişul Repede", a transmis Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!