Consiliul Local a aprobat joi rectificarea pozitivă a bugetului municipiului Oradea pe anul în curs. Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Cu 29,4 milioane lei mai mult!

Potrivit proiectului de hotărâre, veniturile şi cheltuielile oraşului vor fi majorate cu circa 29,4 milioane lei, după ce încasările bugetului local au crescut peste estimări în primele şase luni.

Spre exemplu, municipalitatea a încasat în plus 11,5 milioane lei din vânzarea unui teren situat la intersecţia străzilor Oneştilor şi Constantin Brâncoveanu din cartierul Ioşia; 7 milioane lei din taxe, impozite şi amenzi; 5,8 milioane lei din fondul de dezvoltare al Termoficare; 3,2 milioane lei din dividendele ADP şi 3,2 milioane lei din fondurile norvegiene atrase pentru proiectul privind acoperirea cu panouri fotovoltaice a parcării de la noua sală polivalentă.

În plus, municipalitatea a rămas în buget după închiderea centrelor de vaccinare cu circa 1,4 milioane lei alocaţi dar necheltuiţi.

Sumele încasate suplimentar vor fi cheltuite pe: exproprieri sau achiziţii de terenuri pentru amenajarea unei grădinii botanice în zona parcului Salca (11 milioane lei), investiţii ale societăţii Termoficare (5,8 milioane lei), modernizarea stadionului Motorul (4,2 milioane lei), iluminat public (2,5 milioane lei), iluminatul instituţiilor şcolare (2,1 milioane lei), investiţii ale ADP (1,9 milioane lei) şi altele.

"Întâi le luăm banii, apoi proprietăţile"

Consilierul local Adrian Madar (PSD) s-a opus rectificării pozitive a bugetului local, pe considerentul că municipalitatea profită de încasările mai mari din amenzile aplicate orădenilor ca să îi exproprieze "pe banii lor".

"O sumă consistentă, de 11 milioane lei, adică circa 40% din valoarea sumelor rectificate, este folosită pentru achiziţionarea de terenuri plus exproprieri de la oameni. Adică, prima oară îi amendăm şi le luăm banii, după care, pasul doi, cu acei bani le luăm proprietăţile. Aşa s-ar putea înţelege, ceea ce nu-i deloc OK", a spus Madar.

Consilierul local a mai acuzat conducerea municipalităţii că organizează "evenimente de imagine" cum ar fi Şcoala Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA în perioada 5 – 9 septembrie, pentru care a alocat 575.000 lei.

"Este vorba de un eveniment medical şi tehnologic care are o listă de speakeri extrem de reputaţi, dar printre ei am găsit şi trei demnitari PNL şi, deşi am căutat, nu am găsit niciun reprezentant al spitalelor, universităţii sau companiilor din Oradea", a spus consilierul.

"A fost invitat şi domnul Rafila..."

În replică, primarul Florin Birta a declarat că veniturile mai mari din amenzi nu sunt neapărat meritul municipalităţii. "Să ştiţi că nu sunt doar amenzi ale Primăriei Oradea, o parte dintre ele sunt amenzi de circulaţie pe care nu le aplică Primăria, ci Poliţia Rutieră", a spus primarul.

Birta a declarat că, la cum se vede şi din rectificarea de buget, banii vor merge pe proiecte ale oraşului, fără a aminti însă în mod explicit de viitoarea grădină botanică de lângă parcul Salca. "Despre faptul că o sumă din bani se va pune la exproprieri, nu pot să spun decât că mai avem exproprieri de făcut, mai avem proiecte de implementat", a spus Birta.

În ceea ce priveşte acuzaţiile că finanţează imaginea sa şi a PNL din bani publici, primarul s-a apărat cu experienţa de până acum. "Nu cred că l-aţi văzut pe primarul de Oradea participând la evenimente ale Primăriei şi urcând pe scenă ca să ţină discursuri", a zis Birta. Mai mult, primarul a declarat că organizatorii au invitat la eveniment inclusiv pesedişti. "A fost invitat şi domnul ministru Rafila (n.r. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii), dar până la această oră nu şi-a confirmat prezenţa", a spus edilul.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de rectificare de buget, Şcoala Internaţională de Tehnologie Medicală, organizată în premieră la Oradea, va reuni specialişti în medicină aplicată din SUA, Israel şi Europa, absolvenţi şi studenţi ai facultăţilor tehnice şi medicale, cercetători şi antreprenori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!