Consiliul Local a aprobat joi, în şedinţă extraordinară organizată online, bugetul municipiului Oradea aferent anului 2022 la un nivel record de 2,3 miliarde lei.

"Sunteţi mulţumit de lucrări?"

Bugetul local al Oradiei a fost votat în cadrul unei întâlniri în spaţiul virtual, care a durat mai puţin de o jumătate de oră, cu votul consilierilor PNL şi UDMR.

Prin excepţie, grupul PSD a votat împotrivă. Reprezentanţii social-democraţilor s-au arătat nemulţumiţi de numărul mare de şantiere deschise în paralel în oraş şi de faptul că "gestiunea lucrărilor pare scăpată de sub control".

Liderul grupului PSD, Adrian Madar, a enumerat p parte din lucrările programate, arătând că nu sunt ordonate pe zone pentru ca municipalitatea să îşi concentreze eforturile şi să provoace deranj în trafic doar pe anumite porţiuni.

"Pe partea de drumuri, proiectele cu sumele cele mai mari, unde ar fi concentrate eforturile cele mai mari, lăsând la o parte Nufărul - Cantemir sau Piaţa Gojdu, sunt zonele Ceyrat, Oncea, Bacaloglu, zona Tineretului. Pe partea de termoficare avem din fericire tot Ceyrat, dar şi Rogerius, Ştefan cel Mare, zona Libertăţii şi Kogălniceanu, în cu totul altă parte a oraşului. Apoi avem Compania de Apă care iarăşi sparge. Pe primul loc este cartierul Viena (Viena Residence - n.r.), pe urmă Clujului, Borşului şi strada Bacaloglu", a enumerat Madar.

Consilierul local a invocat nemulţumirea orădenilor care au reclamat pe internet lipsa de coordonare a lucrărilor. "Întrebarea mea este: domnule primar, dumneavoastră sunteţi mulţumit de modul în care sunt coordonate lucrările din oraş, pentru că nu cred că puteţi fi insensibil la ceea ce orădenii reclamă?", a spus Madar.

Mega-bugetul...

Interpelat de PSD-ist, primarul Florin Birta a răspuns că bugetul Primăriei, în valoare de 2,3 miliarde lei, este "cel mai mare de până acum" şi, ca atare, acoperă şi cele mai multe lucrări.

"Sunt peste 600 de lucrări. Vă daţi seama că acestea deranjează, dar noi am continuat drumul nostru pentru că dorim să dezvoltăm în continuare acest oraş", a spus Birta.

Primarul a recunoscut că lucrurile pot fi îmbunătăţite. "Cu siguranţă nu suntem perfecţi, lucrările din oraş pot fi perfectibile, dar eu cred că lucrurile se întâmplă, că lucrările se duc la bun sfârşit", a spus primarul.

Edilul a arătat că, la fel ca în anii anteriori, banii oraşului vor merge, cu preponderenţă, în investiţii. "Vom începe o procedură prin care vom încerca să asfaltăm cât mai multe străzi. Sunt prinse în studii de fezabilitate peste 130 de străzi care vor intra în execuţie", a zis Birta.

... şi şantierele

După cum BIHOREANUL a mai scris, lista investiţiilor municipalităţii pentru anul 2022 este deschisă de construcţia pasajelor subterane din Piaţa Cetate (65,6 milioane lei), aflate în lucru, şi a celor din Piaţa Gojdu (108,8 milioane), aflate în licitaţie pentru desemnarea constructorului.

Anul acesta Primăria va mai lansa cea de a treia etapă de reabilitare a sistemului de termoficare (95,6 milioane lei), achiziţia unui grup nou de producţie a energiei termice şi electrice pentru Termoficare (67,1 milioane lei) şi trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de încălzire cu apă geotermală şi agent termic  (89,9 milioane lei).

Noile lucrări se vor adăuga celor deja începute, cum ar fi reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir (53,1 milioane lei).

Municipalitatea plănuieşte să modernizeze anul acesta măcar 50 de străzi din cele 130 de artere aflate în diferite faze de proiectare.

Bani pentru proiectele orădenilor...

În plus, după o pauză de doi ani municipalitatea intenţionează să îşi reia obiceiul de a consulta orădenii cu privire la proiectele pe care şi le doresc, chiar dacă plafonul pentru proiectele de bugetare participativă va scădea la de la 1,5 milioane euro la 300.0000 euro, respectiv de la 200.000 euro până la un maxim de 50.000 euro alocaţi pe proiect.

La fel, spre deosebire de anii anteriori, Primăria a prins în buget alocări de 300.000 lei pentru finanţarea organizaţiilor non-guvernamentale. Din această sumă, 100.000 lei vor finanţa proiecte pentru tineret.

Pentru evitarea oricăror discuţii, municipalitatea va iniţia în perioada următoare un regulament în baza căruia vor fi alocate aceste sume către ONG-uri.

Bugetul în forma completă poate fi consultat mai jos, dar și în galeria de documente!