Şeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Judeţean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speţa e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcţia a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin "decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea", dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcţionare "vinovate" că au "colaborat" cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 - când el era suspendat şi inculpat într-un proces pentru tăinuirea unor abuzuri ale unor educatori dintr-un orfelinat din Oradea - a inventat un alt "caz".
Concret, pentru că raportul Curţii de Conturi menţiona că în 2021-2022 au fost prestate servicii sociale nelicenţiate în câteva centre administrate de ONG-uri, a inventat un prejudiciu uriaş, de 19,41 milioane lei, reprezentând sumele plătite acestora. Pentru a da o aparenţă de legalitate vendetei, Puia a dispus unei comisii să identifice 9 vinovate, numai că aceasta a concluzionat că DGASPC n-a suferit niciun prejudiciu: deşi nelicenţiate (dar asta din vina birocraţiei), serviciile au fost prestate în mod real (banii au fost cheltuiţi pentru persoanele cu handicap) şi legal (ONG-urile erau acreditate, iar centrele le fuseseră date în administrare de CJ Bihor prin licitaţii).
Ofticat, Puia a făcut altă comisie, care în timp record i-a semnat un raport pe placul lui, iar în baza acestuia a emis dispoziţii de imputare către 9 vinovate prestabilite, fiecare fiind "încălţată" cu câte 2,15 milioane lei.
Săptămâna trecută, când BIHOREANUL a făcut încă o dezvăluire - despre cum a racordat la bugetul DGASPC trei firme, dintre care două patronate de soţii unor şefe de centre, dându-le milioane de lei pe bunuri şi servicii achiziţionate fără licitaţii -, directorul a ridicat miza: a găsit încă 4 vinovate şi, pentru că femeile - sătule de abuzurile lui - se transferaseră încă de anul trecut la alte instituţii, le-a deschis proces la Tribunal. În plus, continuă să hărţuiască o mulţime de funcţionare trimiţându-le în faţa comisiei de disciplină a Direcţiei, pe care o şi controlează, pentru culpe imaginare, cu speranţa că, la fel ca altele, femeile vor demisiona ori se vor transfera.
În această situaţie, nu mai ajunge că Puia este cercetat de comisia de disciplină a CJ Bihor. Codul Administrativ spune că "pe perioada cercetării administrative, dacă funcţionarul a cărui faptă a fost sesizată ca abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, conducătorul autorităţii publice are obligaţia de a dispune mutarea temporară a funcţionarului în cadrul autorităţii ori în cadrul altei structuri (...) pe întreaga durată pe care poate influenţa cercetarea administrativă".
Pe româneşte, conducerea CJ Bihor este obligată să-l scoată pe Puia din funcţie, cel puţin până la finalizarea anchetei administrative! Altfel, se face vinovată fie de neglijenţă, fie de complicitate cu abuzurile directorului. Liber să hărţuiască, iată, şi foste, şi actuale subalterne, pentru singura vină de a nu-i fi pe plac.