Inventarul celor 603 hectare de spații verzi din Oradea a fost aprobat, joi, de Consiliul Local.

Noul registru al spațiilor verzi inventariază fiecare arbore și scuar de pe domeniul public al orașului, dar este greu de dibuit și de cetățeni, pentru că Primăria nu a făcut încă și o hartă „verde”.

Pe de altă parte, registrul menționează și cei peste 1.300 de arbori care sunt într-o stare necorespunzătoare și pe care Primăria îi va doborî, în timp.

Cât verde avem?

Adina PopaÎntr-o conferință de presă susținută înaintea ședinței de Consiliu Local, Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcției Tehnice din Primărie, a precizat că registrul a inventariat spațiile verzi cu acces nelimitat, cum sunt parcurile, cele specializate (cum sunt zonele verzi ale școlilor ori grădina zoologică), spațiile verzi de agrement (baze sportive), cele din zonele de protecție a apelor ori a infrastructurii de transport.

Așa a rezultat o suprafață de 603 hectare, „care cuprinde doar amenajări floricole, spațiu verde, zonă compactă de vegetație”, a precizat Popa. De asemenea, Oradea mai are 43 de hectare de terenuri degradate și 104 ha de terenuri libere, cu potențial de reconversie, deci care pot deveni spații verzi. „Registrul local studiază exclusiv domeniul public, și nu cuprinde date cu privire la zonele verzi din proprietățile private”, a precizat Popa.

Toate acestea pot fi văzute de orădeni doar sub forma unor planșe disponibile pe site-ul Primăriei, în timp ce o hartă verde a Oradiei este încă în lucru. Potrivit municipalității, această hartă va fi gata abia în luna august. Până atunci, dacă au răbdare, orădenii se pot uita pe cele 191 de planșe și 1.869 de fișe ale spațiilor verzi din oraș...

Lecții de plantări și tăieri

Așa cum și BIHOREANUL a scris, registrul verde a numărat 9.850 de arbuști și 87.366 de arbori așa-ziși izolați, Popa menționând că nu au fost numărați copaci din zone verzi compacte, cum regăsim în Silvaș, pe malul Crișului, în cadrul zonei de protecție a uzinei de apă ori în păduricea de lângă Cartierul Tineretului. Totuși, numărul arborilor din Oradea este cu 30.000 mai mic decât în precedentul registru verde.

„De ce este important acest registru: din momentul în care este elaborat, va constitui o bază pentru elaborarea strategiilor de plantare și o bază de date foarte valoroasă pentru programul de intervenții și toaletare pe care Primăria trebuie să îl elaboreze”, a mai declarat Popa.

Acest program va porni de la cei 1.386 de arbori care, conform inventarului, sunt într-o stare necorespunzătoare. „Prin acel plan de plantări, îi vom înlocui din timp. Gândim ca pe arterele principale, între doi arbori bătrâni să plantăm unul tânăr”, a declarat și primarul Florin Birta.

Pe de altă parte, angajații Primăriei și ai firmelor care toaletează copaci sau plantează puieți în Oradea vor lua lecții. Adina Popa a anunțat că Primăria poartă discuții cu un cunoscut arboricultor, Alexandru Purcaru, care va veni la Oradea și timp de o săptămână le va explica celor interesați intervențiile pe care trebuie să le facă în fondul plantat al orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!