1965. Cu dinții la stat

În anii ’60, orădenii primeau tratamente medicale exclusiv la stat, în clinici și policlinici de diferite specializări, inclusiv stomatologice. O clinică dentară a fost deschisă în octombrie 1965 pe strada Săvineștilor (foto), în noul complex de blocuri din fața gării.

Având trei niveluri și 10 cabinete, dintre care 3 pentru copii, clinica era deservită de 20 de dentiști. Avea și o sală de operații, una de radiologie și laborator, pe o suprafață totală de circa 1.000 metri pătrați. Clădirea a fost de la început dotată cu aer condiționat, încălzire centrală și iluminare fluorescentă, putând deservi până la 600 de pacienți pe zi. Patru ani mai târziu a fost deschis un alt complex stomatologic, pe strada Mihail Kogălniceanu.

Clădirea era asemănătoare, având tot trei niveluri și fiind structurată precum cea de lângă gară, dar cu 8 cabinete, dintre care 3 pentru copii, și un laborator unde se puteau turna și lustrui proteze dentare. Cabinetele cu aparatură de specialitate erau izolate fonic, pentru reducerea zgomotului din timpul consultațiilor și tratamentelor. Medici stomatologi se găseau și în policlinica din Rogerius, în unele fabrici și școli.

2024. Domeniu privatizat

Astăzi, serviciile stomatologice sunt apanajul dentiștilor care lucrează în cabinete medicale individuale, dar și în complexuri și clinici stomatologice, în condițiile unor tehnici și soluții specifice vremurilor, adică mai numeroase și mai eficiente. Complexurile stomatologice de pe străzile Săvineștilor și Kogălniceanu funcționează și azi, dar s-au privatizat. În clădirea din vecinătatea gării, renovată în anii trecuți, se află 15 cabinete stomatologice private, 5 laboratoare și sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Bihor.

Privatizarea celui de pe strada Kogălniceanu s-a finalizat în anul 2007, prin vânzarea celor 13 cabinete și 6 laboratoare de tehnică dentară. Numărul total al cabinetelor stomatologice din oraș a crescut, mai ales în ultimii 20 de ani. În perioada 2000-2004 erau circa 100 de unități, private și de stat, dar după anul 2003 numărul celor publice a scăzut, în timp ce cele private s-au dezvoltat. În 2010 s-a ajuns la aproape 400, iar acum sunt peste 500 de astfel de cabinete în urbe, plus cabinetele școlare și ale Universității.

Totodată, există 21 de laboratoare de tehnică dentară. În ultimii ani au început să se dezvolte și clinicile dentare, care oferă o gamă largă de tratamente, inclusiv cu cele mai noi tehnologii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!