1969. În casă nouă

În anii 1960, rețeaua orădeană de învățământ a crescut cu mai multe școli și licee, inclusiv profesionale. Fabrica de mașini-unelte Înfrățirea funcționa între cartierul Ioșia și strada Decebal, fiind în acea perioadă în plină dezvoltare și în nevoie de personal calificat. Prin urmare, în zona străzii Splaiul Crișanei, unde erau în lucru mai multe blocuri de locuințe, a fost identificat un teren pentru ridicarea unui complex școlar pentru pregătirea viitorilor angajați.

Școala profesională de pe lângă fabrica Înfrățirea a fost înființată în 1968, iar un an mai târziu sediul era finalizat. Investiția a costat 12 milioane lei, fiind ridicată o clădire cu săli de clasă și laborator de fizică-chimie, o cantină cu 600 de locuri, un cămin-internat cu 300 de locuri, ateliere școlare și o sală de sport. Atelierele erau dotate de uzină pentru pregătirea de strungari, frezori, rabotori, turnători, vopsitori industriali și rectificatori, profesorii fiind și angajați ai Înfrățirii.

În anul școlar 1969/1970, aici au fost pregătiți circa 600 de elevi, dintre care jumătate în primul an, în învățământul de zi, seral și ucenicie. Ulterior, claselor profesionale le-au fost adăugate cele de liceu, în 1976 devenind Liceul Industrial Înfrățirea.

2024. Adaptarea la prezent

În anii 1980-1990, liceul, devenit Grupul Școlar Industrial Construcții Mașini „Înfrățirea”, a avut și 2.000 de elevi, atât la școala profesională, cât și la cea de maiștri. Numele „Mihai Viteazul” a fost introdus în 1993, iar în 2002 entitatea a devenit colegiu tehnic.

După închiderea fabricii Înfrățirea, liceul a început să pregătească elevii în specializări precum economie și informatică sau pentru meserii precum ospătar, bucătar, mecanic, frizer.

Conform site-ului instituției, în anul 2022 aici funcționau 51 de clase, dintre care 20 pentru învățământ de zi, 9 de seral, 20 pentru învățământul profesional și două pentru studii postliceale. În anul școlar curent, sunt pregătiți tehnicieni în activități economice, turism, gastronomie și tehnică de calcul sau estetică.

Colegiul face parte din consorțiul Campus Oradea, pentru pregătirea de electroniști și de operatori în producerea polimerilor în colaborare cu fabricile locale. De asemenea, are clase pentru industria ospitalității și mecanici auto, înființate în parteneriat firme locale. De asemenea, colegiul derulează mai multe proiecte, iar clădirile sunt renovate sau în pregătire pentru renovare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!