1980. "Dezvoltare multilaterală"

În anii 1970-1980, în Oradea şi în oraşele bihorene, persoanele care voiau să participe la diferite cursuri de cultură generală şi dezvoltare personală aveau la dispoziţie aşa-numitele Universităţi Cultural-Ştiinţifice. Deşi nu erau instituţii de învăţământ propriu-zise, ci erau numite pompos "universităţi", acestea ofereau o sumedenie de cursuri pentru toate categoriile de persoane.

În 1980-1981, ele activau în cadrul Festivalului Naţional Cântarea României, iar cursurile se desfăşurau în Casa de Cultură a Sindicatelor, în sedii şi cluburi de întreprinderi, "Universitatea" orădeană organizând întâlniri şi în Sânmartin şi Sântandrei. Entitatea era condusă de un rector, atunci profesorul Lazăr Pantea, şi avea un colectiv de conducere format din economişti, istorici, profesori, muzeografi, ingineri, funcţionari, contabili. Existau patru categorii de cursuri: tehnico-economice, tehnico-aplicative, de cultură, artă şi ştiinţă, respectiv de educaţie politică, etică, juridică şi sanitară.

Orădenii puteau alege, printre altele, cursuri de energetică, protecţia muncii, informatică, desen tehnic, croitorie, foto, ghizi, limbi străine, istorie politică şi locală, astronomie, literatură, estetică, drept, cultură medicală sau igienă şi prim ajutor.

2024. Pentru job şi pasiune

Cursurile de dezvoltare personală şi profesională sunt o obişnuinţă, azi, în diverse domenii, atât pentru orientare şi perfecţionare în carieră, cât şi pentru învăţarea de lucruri noi, cu o ofertă mult mai variată decât în trecut.

Cursuri de calificare profesională sunt organizate de AJOFM şi Asociaţia Firmelor Bihorene, pentru diferite profesii, de la specialişti în sănătate şi în securitatea muncii până la bucătari, lucrători comerciali, cameriste sau pentru deprinderea competenţelor antreprenoriale, digitale, sociale şi civice. Astfel de cursuri ţin şi firmele dispuse apoi să angajeze absolvenţii, în domenii precum transporturi, instalaţii sanitare şi electrice, IT, ospitalitate sau construcţii.

Totodată, există o ofertă bogată de diferite ateliere şi webinare de cunoaştere şi dezvoltare personală, de educaţie şi psihologie, de învăţare a unor limbi străine, teatru, de folosire a instrumentelor muzicale, organizate de diferite entităţi.

Alte cursuri doar abordează latura teoretică a dezvoltării personale, numărul trainerilor crescând, la fel cum a crescut şi numărul cărţilor tematice. Copiii, mai ales, au multe opţiuni, în special pentru învăţarea diferitelor deprinderi şi cunoaşterea lumii înconjurătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!