1894: Apartamente cu panoramă

Aflată în Piața Ferdinand, pe malul Crișului, cu vedere generoasă către Piața Unirii, Casa Lévay este una din primele clădiri construite în proximitatea podului în perioada de dezvoltare a orașului din jurul anului 1900. Autorizat în 1892, imobilul a fost ridicat în locul unor case cu etaj, dintre care una, aflată în Piața Ferdinand nr. 1, există parțial și azi.

Noua clădire a fost ridicată în doi ani, fiind prevăzută inițial cu un singur etaj, dar, prin modificarea proiectului realizat de Hanzlián János, are parter, două etaje și mansardă.

În acea vreme, arhitectul Rimanóczy Kálmán propunea continuarea promenadei din actualul Parc Libertății până la podul central, însă administrația locală a fost de acord cu o retragere de doar câțiva metri față de malul Crișului.

Casa Lévay a fost construită în stil eclectic, fațada este decorată cu cărămidă aparentă, iar cele două colțuri către râu sunt prevăzute cu bovindouri acoperite cu câte un coif. Ferestrele cu edicule sunt amplasate simetric, la parter se aflau spații comerciale, și au fost prevăzute două intrări: una dinspre Criș, iar cealaltă dinspre curte, fiecare cu câte o scară de acces către apartamentele de la etaje.

2024. Restaurare necesară

Numită după primul proprietar, Lévay Zsigmond, clădirea și-a menținut funcțiunile de-a lungul timpului. La parter funcționează și în prezent câteva spații comerciale, printre care un magazin de textile și altul de echipamente sportive. La etaje se află apartamente, iar curtea asigură traversarea pietonală dinspre capătul străzii Libertății până în Piața Ferdinand.

Promenada din fața clădirii a fost finalizată odată cu aceasta, având inițial 3 metri lățime, ulterior fiind lărgită la 4 metri printr-o consolă din beton spre Criș, iar apoi desființată. Imobilul a trecut prin mai multe renovări, cea mai recentă în 1996-1997, când începuse o campanie pentru renovarea mai multor clădiri din centrul Oradiei. De atunci, fațadele s-au degradat și este necesară o nouă restaurare.

Demersurile au început în 2019, fiind emisă și o autorizație de construire, reînnoită în 2022, dar șantierul a pornit abia în iulie 2024, cu renovarea fațadelor dinspre curte. Scara de acces dinspre malul Crișului este susținută de o structură din fier, fiind necesară consolidarea sa. Vor fi restaurate fațadele clădirii, va fi schimbat acoperișul și vor fi reparate elementele de tâmplărie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!